Kino International

De Kino International is een filmtheater in Berlijn, gebouwd van 1961 tot 1963. Het bevindt zich aan de Karl-Marx-Allee in het voormalige Oost-Berlijn.

Het organiseerde premières van de DEFA filmstudio’s tot de val van de Berlijnse Muur in 1989. Tegenwoordig is het een beschermd historisch gebouw en een van de belangrijkste locaties van het jaarlijkse Berlin Film Festival, de Berlinale.

Tot 1989 was Kino International het belangrijkste theater voor premières in de DDR. Meerdere films geproduceerd door DEFA, de staatsstudio, hielden hier hun premières in. Er waren acht rijen stoelen met een optimaal uitzicht en extra beenruimte, gereserveerd voor staatsfunctionarissen en partijfunctionarissen.

Voor en na de premières werden staatsbezoekers vermaakt in de “Representation Room”, vandaag de Honecker Lounge genoemd naar Erich Honecker, de leider van Oost-Duitsland. In de kelder werden later een kleine bunker en lift toegevoegd voor het leiderschap van de staat. De laatste première van de Kino International in de DDR was de Coming Out met het homothema, geregisseerd door Heiner Carow, op 9 november 1989, de dag dat de Berlijnse Muur viel.

Vandaag de dag wordt de Kino International door veel filmmakers gebruikt voor premières vanwege de ambiance van het theater; het is een van de locaties van de Berlinale. Bezoekers uit Berlijn zijn dol op de geschiedenis en de speciale sfeer van het theater. De grote filmposters aan de buitenkant van het theater tonen de film van de week en worden nog steeds met de hand geschilderd.

Category: Bezienswaardigheden