Bezienswaardigheden

Er zijn in voormalig Oost-Duitsland nog vele zaken die herinneren aan de DDR.
Wij sommen er enkelen op.

Het Tränenpalast

Het is even zoeken naar het Tränenpalast in Berlijn. Jarenlang sprong het frisblauwe gebouwtje naast station Friedrichstrasse direct in het oog. Ten tijde van de Muur deed het dienst als grensovergang van Oost- naar West-Berlijn; nu ligt het verstopt onder bouwplastic achter een reusachtig kantorencomplex in aanbouw.

Van staatsinstrument tot speelbal van een projectontwikkelaar. In de drieste omgang met het Tränenpalast ligt de enorme vlucht besloten die Oost-Berlijn sinds de val van de Muur heeft gemaakt. Het gebouw dat nu treurig verborgen ligt onder wit zeil, werd in 1962 in gebruik genomen. Toen zag het er met zijn grote ramen en helderblauwe voorgevel veel te vrolijk uit voor de functie die het had.
Hier kregen bezoekers van de DDR en een enkele geprivilegieerde DDR-burger die een bezoek aan het Westen mocht brengen, na uitvoerige controles toegang tot het voor het westelijke verkeer gereserveerde deel van het station Friedrichstrasse. De doorsnee DDR-burger had in deze ‘uitreishal’ niets te zoeken.

Gangenstelsel
In de jaren zeventig is naast de hal van staal en glas een provisorische gangenruimte gebouwd waarin de uitreizenden alvast werden onderverdeeld in oost en west, diplomaten en normale burgers. De door hekken van elkaar gescheiden gangen eindigden bij een metalen deur die alleen gepasseerd mocht worden met geldige ‘Grenzübergangsdokumente’.
Bij dit gangenstelsel, voor het betreden van de uitreishal, namen West-Duitse bezoekers afscheid van hun Oost-Duitse vrienden en familieleden. Daar komt de bijnaam ‘Tränenpalast’ vandaan die de Berlijners aan de glazen hal gaven.

Jazz en cabaret
Met de val van de Muur en de Duitse eenwording viel de grensovergang weg. Cultuurondernemer Marcus Herold voorkwam dat het Tränenpalast werd afgebroken, net als talrijke andere kenmerkende bouwwerken die herinnerden aan het gedeelde Duitsland.
Hij huurde de hal in 1991, liet deze inclusief de aanbouw grotendeels zoals hij was, en nam hem onder de naam tRÄNENpALAST in gebruik als cultuurpodium. Gerenommeerde artiesten gaven hier vijftien jaar lang onder meer jazzconcerten en cabaretvoorstellingen.
Totdat de investeerder Harm Müller-Spreer in 2005 het gebouw kocht van de stad Berlijn. De onderhandelingen over het huurcontract met de nieuwe bezitter liepen spaak, waarna op 31 juli 2006 het doek viel voor het cultuurpodium. Het tRÄNENpALAST verliet het gebouw, maar leefde voort buiten haar vroegere onderkomen en organiseert nog steeds optredens op diverse locaties in de stad.

Category: Bezienswaardigheden