Lezing over buitenlandse spionage vanuit de DDR

Michael Wala zal donderdag 23 november een lezing geven over zijn boek dat ingaat over Buitenlandse spionage uit de DDR en het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet. Wala kreeg onbeperkte toegang tot het geheime contraspionagearchief van het Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet. Zijn boek onthult voor het eerst de methoden die het Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet gebruikte om DDR-spionnen te lokaliseren en het succes dat zij hadden. Daarmee ontkracht hij tal van mythen.

De buitenlandse spionage van de Stasi werd beschouwd als een van de beste ter wereld, met bronnen zo hoog als bondskanselier Willy Brandt. Maar was ze dat echt? De historicus Michael Wala keek in de archieven en kwam tot een andere conclusie. In de nieuwe opzet van de onderzoeksworkshop worden projecten gepresenteerd die zijn onderzocht in het Stasi-documentenarchief. Onderzoekers en archiefmedewerkers doen verslag van het ontsluitingsproces vanuit hun perspectief en lichten methoden en onderzoeksstrategieën toe.

De presentatie van de nieuwe delen uit de serie ‘De DDR in de ogen van de Stasi’ concentreert zich op het jaar 1970, dat werd gekenmerkt door Duits-Duitse toenadering: bondskanselier Willy Brandt bezocht Erfurt, DDR-premier Willi Stoph reisde naar Kassel. Dr. Ronny Heidenreich traceert de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de geheime rapporten van de staatsveiligheid aan de leiding van de SED.

Op het Stasi-hoofdkwartier aan de Ruschestraße 103 in Berlijn zal de lezing plaats vinden van 18.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.

Geef een reactie