Volkstellingen brachten de uittrek van de DDR naar de BRD in kaart

Na de Tweede Wereldoorlog werden onder verantwoordelijkheid van de bezettende machten in december 1945 in de Sovjetbezettingszone, in januari 1946 in de Franse bezettingszone en in oktober 1946 in alle vier de bezettingszones in Duitsland bevolkings- en beroepstellingen gehouden onder verantwoordelijkheid van de bezettende machten. Dit werd met name gedaan om de oorlogsverliezen en de talrijke stromen vluchtelingen, hervestigers en ontheemden vast te leggen. Nadat de twee Duitse staten in 1949 waren gesticht, werden er verschillende volkstellingen gehouden die zichtbaar maakten dat er een significante afname was in de DDR.

In de DDR werden de volkstellingen van 1950 en 1964 als bevolkings- en beroepstellingen genomen. De resultaten van 1950 werden om politieke redenen niet gepubliceerd. De tellingen van 1971 en 1981 vonden plaats in de DDR als complexe tellingen van mensen, beroepen, woonruimte en gebouwen. De gegevens van 1964 werden uitgebreid gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek van de staat, maar de resultaten van de volkstellingen van 1971 en 1981 werden slechts gedeeltelijk vrijgegeven.

De oorspronkelijk voor 1991 geplande volkstellingen in de Bondsrepubliek en de DDR werden niet meer uitgevoerd. Zo heeft er na 1987 in de Bondsrepubliek Duitsland pas in 2011 opnieuw een volkstelling plaatsgevonden, ondanks de hereniging van 1990, waarmee ongeveer 16 miljoen andere burgers met andere infrastructurele eisen aan het grondgebied van de Bondsrepubliek Duitsland werden toegevoegd.

Geef een antwoord