Mitropa-kiosk opgedoken in het Ertsgebergte

Verrezen uit de ruïnes: Het Ertsgebergte heeft weer een Mitropa-kiosk! Verzamelaar Frank Lieberwirth (50) heeft het cultobject getrouw nagebouwd in zijn tuin in Forchheim (nabij Pockau-Lengefeld). Zelfs de originele advertentie voor het treinstation Karl-Marx-Stadt Siegmar schijnt in een nieuw licht.

Frank Lieberwirth verzamelt en vernieuwt sinds de val van de Muur cultobjecten uit de DDR. Pas in het voorjaar veroorzaakte hij opschudding met een gerestaureerd Minol-tankstation in zijn tuin.

Zijn nieuwste werk: een Mitropa-kiosk, zoals die vroeger op de DDR-stations stond. Zijn inspiratiebron was de Mitropa-reclame die ooit schitterde op het treinstation Karl-Marx-Stadt Siegmar. “Mijn vrouw vond het in Vogtland en gaf het aan mij voor mijn 50ste verjaardag”, zegt de hobbyist.

Sinds de zomer bouwt hij zijn Mitropa-kiosk in de oorspronkelijke afmetingen van 2,5 meter bij 1,5 meter. Deze week gaf hij het huis de laatste hand door een echte DDR afzuigventilator te plaatsen. In de schappen staan ​​flessen ‘Olbernhauer Pils’ en sigaretten ‘Salem’, de tijdschriften op de toonbank heten ‘Mosaik’, ‘Jugend + Technik’ en “Das Magazin’.

De meeste bierflesjes en sigarettendoosjes zijn nog vol. Maar er is één verschil met de “echte” Mitropa-kiosk: de goederen zijn niet te koop. “We hebben een bordje op het raam gehangen: ‘Gesloten voor de huishouding’, zegt Frank Lieberwirth met een glimlach.

Geef een reactie