Weddenschap: 20 vrouwen passen in een Trabi

Fans van de DDR-cultauto Trabant 601 hebben deze week een weddenschap gewonnen om 20 vrouwen in een Trabant plaats te laten nemen en brachten op deze manier het record terug naar Zwickau, de plek waar de Trabants vroeger gefabriceerd werden.

De vraag was hoeveel mensen er in de kleine auto passen. Het was bijzonder krap: 20 jonge sporters persten zich in Zwickau in een Trabant P 601 en zorgden afgelopen week voor een verrassing. De vrouwen hadden tijdens de recordpoging slechts drie en een halve minuut nodig om zich in het interieur en de kofferbak van het pastelgroene autootje met 23 pk te ordenen, zodat de deuren van buitenaf gesloten konden worden. Tellen bij het uitstappen bracht de kleine sensatie aan het licht: niet alleen 19 mensen hadden ruimte in de auto zoals oorspronkelijk gepland, maar 20. De voorzitter van de Inter Trab vereniging, Wolfgang Kießling, was enthousiast: “Dat is fantastisch. Ik ben verheugd dat we het record terug naar Zwickau hebben gehaald.”

Zwickau is de bakermat van de Trabant, die ooit populair was bij veel automobilisten in de DDR. Het model P 601 werd daar van 1964 tot 1990 in massa geproduceerd. Tegenwoordig is het zeldzaam geworden op straat, maar heeft het voor veel fans een cultstatus. En de ‘Trabi’ leidde decennia geleden tot recordpogingen. In 1976 stapten 17 mensen in Zwickau in zo’n auto in het televisieprogramma ‘Außenseiter – Spitzenreiter’. In 2019 ging de titel naar Altlandsberg in Brandenburg: 18 jonge vrouwen uit een dansclub voerden het tot dan toe onbetwiste Zwickau-record aan.

De Inter Trab-club had zich nu tot doel gesteld het record terug te brengen naar Zwickau. Hij kreeg steun van de handbalsters van de BSV Sachsen Zwickau en de turnschool ‘Fliegende Sachsen’. Voorwaarde was dat de auto in originele staat moest zijn en dat alle deuren op het einde gesloten waren. Daarnaast moesten de deelnemers groter zijn dan 1,52 meter.

De actie werd op film vastgelegd. Volgens de informatie worden de opnames nu gecontroleerd door het plateninstituut voor Duitsland. De experts moeten het record voor ‘de meeste mensen in de Trabant 601’ nog bevestigen.

Foto: Hendrik Schmidt

Geef een reactie