Vredesactie langs de voormalige Duits-Duitse grens

Op de Dag van de Duitse Eenheid, 3 oktober, werd in Bitterfeld al vroeg gestart met een vredesactie. Meer dan 30 lopers vergezelden de hoofdploeg van acht vrouwen en mannen die een duidelijk teken van vriendschap tussen volkeren en het samengroeien van Oost en West in het herenigde Duitsland wilden neerzetten met deze vredesrun.

Oorspronkelijk zou de derde van deze grote runs, die de Bitterfeld-vereniging ‘Zukunft Frieden’ sinds 2010 organiseert, van Zerbst naar St. Petersburg leiden. Omdat dit momenteel niet mogelijk is vanwege de coronapandemie, werd de run langs de huidige Groene Gordel met wisselende podiumlocaties in de voormalige DDR en de oude BRD georganiseerd als een spectaculaire opwarmingsoefening.

Het idee was erg populair. Onder de lopers die langs het hele parcours deelnamen, waren bijvoorbeeld Wolfgang Nadler uit Delitzsch, de bekendste deelnemer aan de Rennsteigloop, en ex-bokser Timo Hoffmann.

De eerste etappe leidde de lopers over 73 kilometer naar Zerbst. Enkele kilometers werden ze vergezeld door Andy Grabner, de burgemeester van Sandersdorf-Brehna en de burgemeester van Bitterfeld-Wolfen, Armin Schenk (beide CDU).

“Het is een geweldige dag, niet alleen vanwege het weer, maar ook vanwege het gevoel”, zei Schenk, de lopers welkom geheten. Hij was er trots op dat er voor het eenheidsjubileum van Bitterfeld-Wolfen zo’n geweldige campagne gaande was. De bus ging dan van Zerbst naar Lübeck, waar de eerste etappe op zondag direct aan de Ex-grens begon.

Maar het ging niet alleen om hardlopen. “We wilden onderweg en in de steden met mensen praten en ook ons ​​Oost-Duitse standpunt duidelijk maken”, zegt clubdirecteur Peter Junge.

Ze hadden ongeveer 500 beschilderde stenen bij zich, die langs de route en in gedenktekens ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Muur werden gedeponeerd. Kinderdagverblijven, schoolklassen, jeugdclubbezoekers en clubleden hadden deze eerder artistiek ontworpen.

Zelfs leerlingen van de Dresdner Schiller-Oberschule, waar de dochter van Wolfgang Nadler lesgeeft, hadden stenen bijgedragen. Nadat District Administrator Uwe Schulze (CDU) het sein had gegeven: In overeenstemming met het vreedzame karakter van de hereniging begon het veld met een drievoudige ‘Sport frei’, niet met het startschot, maar met het luiden van een van de vredesklokken.

De vereniging liet deze schenken om ze bijvoorbeeld tijdens de run weg te geven aan de burgemeesters van de steden die werden aangedaan door de lopers.

Geef een reactie