Eindelijk gerechtigheid voor slachtoffers van het communisme?

Stasi, dwangarbeid, dodenstroken – dat was de enige manier waarop de DDR-dictatuur functioneerde. Ook nu nog lijden mensen onder het onrecht van toen. Een aparte federale commissaris zorgt voor de slachtoffers.

Wanneer Evelyn Zupke te maken krijgt met de getroffenen, hoort of leest ze echte horrorverhalen. Zoals die van een man uit Saksen-Anhalt die op 18-jarige leeftijd als politiek gevangene ernstige kwikvergiftiging opliep tijdens het graven van zuiveringsslib met zijn blote handen. Tot op de dag van vandaag lijdt hij, net als veel slachtoffers van de DDR-dictatuur, onder de gevolgen van vrijheidsberoving, marteling en dwangarbeid – gezondheid en geestelijke gezondheid.

Het voorbeeld is anoniem te vinden in het eerste jaarverslag van Evelyn Zupke als Bondscommissaris voor de Slachtoffers van de SED-dictatuur. De voormalige burgerrechtenactivist van de DDR is de eerste die het nieuw gecreëerde ambt bekleedt. Tussen 1949 en de val van de communistische dictatuur in Oost-Duitsland in 1989 zouden zo’n 300.000 mensen om politieke redenen in instellingen als de Berlijnse Stasi-gevangenis Hohenschönhausen terecht zijn gekomen. Onder de slachtoffers waren ook veel jongeren die in zogenaamde jeugdworkshops werden geplaatst. Een bagatelliserend woord, want ook daar maakten misbruik en intimidatie deel uit van het dagelijks leven.

Veel slachtoffers hebben nooit een schadevergoeding ontvangen – omdat ze geen tastbaar bewijs konden leveren van het onrecht dat ze hadden geleden of omdat ze geacht werden deskundige adviezen te geven die volgens hen verder vernederd waren. Sommige van de vaak hoogbejaarden hebben decennialang gezwegen uit schaamte. Ze probeert ze nu allemaal te helpen – al was het maar door eerst naar hen te luisteren, vertelt Zupke, “wat vaak een waardering en een troost is voor de mensen.”

Maar ze wil meer bereiken, zegt de 60-jarige. Daartoe bezoekt ze slachtofferverenigingen, praat ze met parlementariërs – en dringt ze aan op manieren om SED-slachtoffers te helpen die tot nu toe door alle kieren zijn gevallen. Al bij haar aantreden in juni 2021 riep ze op tot een landelijk ontberingsfonds. Hoewel er een rehabilitatiewet en een SED-Unrechtsbereinigungsgesetz is, hebben niet alle betrokkenen hiervan geprofiteerd – noch ideologisch noch financieel.

Heel vaak nemen mensen contact op met Evelyn Zupke, van wie sommigen al tientallen jaren vechten voor de erkenning van hun gevolgschade. Maar zelfs meer dan 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur zijn de procedures “zeer, zeer moeilijk”, betreurt de vertegenwoordiger van de slachtoffers. De meesten zouden falen en er “nog zieker” over worden.

Vooral voor dergelijke gevallen zou een Duits noodfonds een zegen kunnen zijn. Tot nu toe zijn er slechts vier van de 16 deelstaten: Berlijn, Brandenburg, Saksen of Thüringen. En alleen degenen die daar wonen, d.w.z. in bepaalde delen van Oost-Duitsland, hebben momenteel een kans op de unieke financiële hulp.

“En dat kan natuurlijk niet!” zegt Zupke boos. Het verwijst naar de vele SED-slachtoffers die in andere deelstaten of buiten Duitsland wonen en nog steeds met lege handen wegkomen. Volgens Zupke, die zelf op het Oostzee-eiland Rügen is geboren en nu in Hamburg woont, moet daar zo snel mogelijk verandering in komen. Het is ook “vol goede moed” – vooral omdat de Federale Regering zich in haar regeerakkoord heeft gecommitteerd aan een ontberingsfonds.

In haar jaarverslag voor de Bondsdag doet de commissaris voor slachtoffers tal van voorstellen om slachtoffers van de willekeur van de DDR sneller en minder bureaucratisch te helpen. Zo wil zij een “vermoedensregel” invoeren voor de erkenning van aan vervolging gerelateerde schade aan de gezondheid. Die zijn er sinds 2012 voor militairen die fysieke en psychische schade oplopen tijdens missies in het buitenland.

Evelyn Zupke hoopt dat het verband tussen politieke gevangenschap en posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) dan ook “als vanzelfsprekend en zonder uitgebreid bewijs en beoordelingsprocedures” kan worden beschouwd voor SED-slachtoffers.

Hoe dramatisch de situatie voor veel van de getroffenen is, blijkt uit een studie voor de deelstaat Brandenburg uit 2020. Zo’n 60 procent van de ondervraagden geeft aan last te hebben van de fysieke en psychische gevolgen van de repressie. Ongeveer de helft van hen werd beschouwd als een risico op armoede in termen van inkomen – meer dan drie keer zoveel als in de totale bevolking van het land.

De aanleiding voor gevolgschade was dwangarbeid voor veel slachtoffers, waarvan grote bedrijven in het Westen vaak hebben geprofiteerd. Tot nu toe heeft alleen het Zweedse meubelbedrijf IKEA aangekondigd dat het zal deelnemen aan de ondersteuning van de getroffenen. Evelyn Zupke vindt de negatieve houding van Duitse bedrijven als Quelle, Aldi, Woolworth of Siemens “onbegrijpelijk”. In haar verslag doet de slachtoffercommissaris daarom een dringend beroep op hen om hun “historische verantwoordelijkheid” onder ogen te zien.

Ondanks alle onopgeloste problemen doet Duitsland het vanuit Zupke’s oogpunt vrij goed in het helpen van slachtoffers van de communistische dictatuur in internationale vergelijking; “Velen benijden ons om wat we hebben.” Je hebt al meer dan 30 jaar veel goede wetten, maar er zijn altijd nieuwe dingen. “Er zijn altijd hiaten in de rechtspraak.” Het afsluiten daarvan is de taak van de Bondscommissaris voor de Slachtoffers van de SED-dictatuur.

Voor hen zou dit ook het oprichten van een centraal gedenkteken voor de slachtoffers van het communisme omvatten. De Bondsdag riep de regering daar al in 2015 toe op. Behalve verklaringen van goede bedoelingen is er sindsdien bijna niets gebeurd. Evelyn Zupke zou daarom graag meer snelheid zien.

Geef een antwoord