Evelyn Zupke gekozen tot nieuwe vertegenwoordiger Opfer der SED-Diktatur

Donderdag 10 juni is Evelyn Zupke verkozen tot de eerste Federale Commissaris voor de Slachtoffers van de SED Dictatuur in de Duitse Bundestag. Zupke heeft in het verleden regelmatig meegewerkt aan evenementen bij de herdenking van DDR-zaken, waaronder bij de Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen.

Evelyn Zupke (Binz, 1962) is opgeleid als verpleegster in het curatief onderwijs. Haar kritische houding tegenover het DDR-regime werd al vroeg gevormd door haar familiale omgeving. Op 18-jarige leeftijd verliet zij de Freie Deutsche jugend (FDJ). Na de middelbare school werd haar de mogelijkheid ontzegd om te studeren. Ook in haar beroepsleven waren conflicten aan de orde van de dag. Al snel wendde ze zich tot het kerkelijk werk.

Na haar verhuizing naar Oost-Berlijn in 1987 kwam zij in contact met de oppositionele groep ‘Friedenskreis Weißensee’, die bepalend was voor haar verdere betrokkenheid. In 1989 was zij behulpzaam bij het organiseren en uitvoeren van het bewijs van verkiezingsfraude. Zupke en haar strijdmakkers dienden een strafklacht in bij het Openbaar Ministerie, waarop zij werden bespioneerd door de Staatsveiligheidsdienst. Niettemin ging zij door met het drukken van pamfletten samen met de ‘Milieubibliotheek’ en riep op tot maandelijkse en openbare protesten op de Berlijnse Alexanderplatz in de nasleep van de verkiezingsfraude. De demonstraties leidden tot brute tegenmaatregelen van de staatsveiligheid. Zupke zelf werd regelmatig ondervraagd door het Ministerie van Staatsveiligheid. In 1989/1990 was de burgerrechtenactiviste werkzaam bij de Weißensee Ronde Tafel, bij het Initiatief voor Vrede en Mensenrechten (IFM) en in het Matthias Domaschk Archief van de Robert Havemann-Vereeniging.

Ze is al vele jaren betrokken bij het Coördinatiebureau Hedendaagse Getuigen en vertelt op scholen en onderwijsinstellingen over haar ervaringen in de DDR.

Foto: Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen

Geef een reactie