Burgerrechtenactivist Zupke wordt vertegenwoordiger voor SED-slachtoffers

De voorzitters van de fracties van de Bondsdag van de Unie en de SPD, Ralph Brinkhaus en Rolf Mützenich, stelden officieel de DDR-oppositiester Evelyn Zupke voor als Bondsvertegenwoordiger voor de slachtoffers van de SED-dictatuur.

In een brief die beschikbaar is voor het RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), staat: “We willen mevrouw Evelyn Zupke voordragen als een gezamenlijk voorstel van de twee coalitiegroepen voor de functie van commissaris. Evelyn Zupke was een zeer toegewijde oppositieactiviste in de DDR. Als lid van de Berlin-Weißensee Vredescirkel heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het aan het licht brengen van verkiezingsfraude bij lokale verkiezingen en daarmee ook aan het overwinnen van de SED-dictatuur.” Evelyn Zupke is al meer dan 20 jaar actief als hedendaagse getuige op scholen in heel Duitsland. Bovendien wordt de 59-jarige vooral gewaardeerd om haar ‘hoge sociale vaardigheden’, communicatieve vaardigheden, initiatief en empathie bij het omgaan met de getroffenen.

De slachtoffercommissaris zal de plaats innemen van de federale commissaris voor de Stasi-archieven, Roland Jahn, die op 17 juni zal worden geadopteerd. De Unie wilde de Leipziger burgerrechtenactivist Uwe Schwabe, de SPD de voormalige oostelijke commissaris van de federale regering, Iris Gleicke (SPD) afdwingen. Ze stuitten echter op afwijzing van de andere fractie. Zupke is de compromiskandidaat. Ze zei pas voor de verkiezingen in de Bondsdag: “Ik ben vereerd dat ik ben gevraagd.”

De voorzitter van de Unie van Slachtoffers van de Communistische Tirannie (UOKG), Dieter Dombrowski, reageerde voorzichtig op de voordracht. “We respecteren de beslissing van de hoogste soeverein en hopen op een goede en effectieve samenwerking in het belang van de SED-slachtoffers”, zei hij. In een persbericht klaagde Dombrowski later dat Zupke geen ervaring had met het werken met slachtoffers.

De historicus Ilko-Sascha Kowalczuk had scherpe kritiek op de selectie. “De eerste benoeming van de SED-slachtoffercommissaris door de Bondsdag met Evelyn Zupke laat zien hoe zinloos de coalitie deze baan vindt”, zei hij. “Er waren uitstekende kandidaten.” De coalitie kon het niet eens worden over eventuele kleine partijgeschillen en in plaats daarvan haalde ze Evelyn Zupke uit haar hoed”.

Kowalczuk benadrukte dat ze “een buitengewoon vriendelijke vrouw was die in 1989 grote historische verdiensten had en sindsdien belangrijk maatschappelijk werk heeft gedaan”. Zupke heeft echter “praktisch niets te maken met de verwerking, zeker niet met juridische vragen die voor deze baan van belang zijn. Hun bewustzijnsniveau, hun netwerken en hun ervaring voor deze baan neigen naar nul.” Hij vervolgde: “Ze moet niet alleen een nieuwe autoriteit oprichten zonder enige eerdere ervaring, ze moet zich ook eerst bekend maken aan degenen die voor haar zou moeten vechten. Bij suboptimaal zou de hele zaak op een vriendelijke manier worden beschreven.”

Er waren ongeveer 250.000 politieke gevangenen in de DDR. Veel van degenen die nog in leven zijn, hebben materiële en psychische problemen.

Geef een reactie