Ralf ‘Bummi’ Bursy overleden

Voormalig DDR-zanger Ralf Bursy, is maandag 14 februari overleden. De zanger, voorman van ‘Prinzip’ werd slechts 66 jaar.

Tot de val van de Berlijnse Muur in 1989 was Bursy een succesvolle zanger in de DDR. Daarna timmerde hij succesvol verder aan de weg. Bursy voltooide eerst een stage als machine- en plantenmonteur en later een cursus afstandsonderwijs aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin (HFM). Van 1977 tot 1979 zong hij in de hardrockband Regenbogen. Dit was het resultaat van een met vrienden gevormde schoolband. Het programma bestond voornamelijk uit nagespeelde nummers van Uriah Heep en Deep Purple.

Hij werd bij een breder publiek bekend door het nummer ‘Du machst mich verliebt’ onder de Nationale Jeugdfestivalband van de DDR in 1978. Van 1979 tot 1981 was hij vervolgens leadzanger van de band ‘Keks’ voordat hij in 1982 lid werd van de band ‘Prinzip’.

Na de scheiding van de band in juli 1986 begon hij een solocarrière onder de artiestennaam Ralf Bummi Bursy. Muzikaal werd hij begeleid door Conny Bauer (trombone), Ferry Grott (trombone), Rene Decker (saxofoon), Reinhard Petereit (gitaar), Judit Tudor (achtergrond) en de pop-jazzband Flair.

In 1989 bracht het DDR-platenlabel Amiga twee albums van Bursy uit en een andere werd in 1992 uitgegeven door de Amiga-opvolger DSB. Van de LP Wind im Gesicht werden in de DDR meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Zes jaar later, met BMG, werd een nieuw gekozen selectie van zijn beroemdste nummers uitgebracht.

Na 1992 werkte Bursy als producer voor onder andere Nena, Veronika Fischer en PM Sampson en voor het bedrijf Jay Kay Music Entertainment. Later trok hij zich terug uit de muziekbusiness en bezat hij verschillende kledingwinkels in Berlijn.

Hij overleed op 14 februari 2022, op 66-jarige leeftijd. Bursy laat zijn vrouw en twee kinderen achter.

Geef een reactie