Saksische Staatsbibliotheek toont onconventionele kunstenaarsboeken uit de late DDR

De Saksische Staatsbibliotheek- en Universiteitsbibliotheek van Dresden (SLUB) toont tot begin juli originele grafische kunstenaarsboeken en tijdschriften uit de inventaris. Zoals curator Simone Fleischer zegt, hoort daar ook de “Common Sense”-almanak bij. De tentoonstelling getiteld ‘Der gemeinsame Nenner’ (de gemeenschappelijke deler, red.) is gewijd aan een genre dat vooral in het laatste decennium van de DDR een belangrijk publicatiemedium was voor kunstenaars en schrijvers.

Volgens de bibliotheek gebruikten kunstenaars in de DDR al eind jaren zeventig kunstenaarsboeken als medium om hun gedachten en kritiek op de maatschappelijke realiteit van de late DDR te uiten.

Geproduceerd in kleine oplages en in eigen beheer, ondermijnden ze zo de restrictieve goedkeuringsprocedures in de uitgeverswereld. Zo ontstonden eigenzinnige en onconventionele boeken en tijdschriften, die vaak slechts in oplagen van 10 tot 30 exemplaren buiten de gebruikelijke kanalen in de DDR werden verspreid. De toenmalige Staatsbibliotheek in Dresden verwierf deze uitgaven vanaf het begin van de jaren ’80 en vanaf 1989 ook de almanak – van het eerste deel tot het einde van de reeks van 2018.

De tentoonstelling in Dresden plaatst de almanak in de context van de collectie grafiek en kunstenaarsboeken van de SLUB, die in 1986 werd opgericht en zich richt op de non-conformistische boekkunst van de latere DDR. “Een prachtige kans om nieuwe vragen te stellen over hun geschiedenis, de herkomst van de objecten, de protagonisten en het profiel van de collectie”, zegt conservator Fleischer.

De tentoonstelling ‘De gemene deler. 30 jaar kunstenaarsboekenalmanak COMMON SENSE en de grafische en kunstenaarsboekencollectie van de SLUB’ is nog te zien tot en met 3 juli.

Adres:
Zellescher Weg 18
01069 Dresden

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur

Foto’s: SLUB Dresden

Geef een reactie