Actrice Ellen Tiedtke overleden

Ze was zangeres, cabaretier, actrice – en werd vooral bekend als Ellentie, presentatrice van het populaire kinderprogramma met dezelfde naam op de DDR-televisie. Nu is Ellen Tiedtke (1930 – 2022) overleden.

De actrice, cabaretier en zangeres Ellen Tiedtke is overleden, zij stierf dinsdag op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Berlijn, zo meldde haar biograaf, uitgeverij Jürgen Klammer, en de auteur Inge Trisch van het Duitse persbureau in Berlijn. Tiedtke was vooral bekend als Ellentie, presentatrice van het populaire kinderprogramma met dezelfde naam op de DDR-televisie.
Ze was actrice, cabaretier, zangeres. Maar in welke rol dan ook: Ellen Tiedtke reageerde vaak met kritische uitspraken over het dagelijks leven in de DDR. Op aandringen van de culturele ambtenaren was ze een tijdje bijna nergens tewerkgesteld. Toen kreeg ze de kans van haar leven: ze werd Ellentie, presentatrice van het populaire kinderprogramma met dezelfde naam op de DDR-televisie.

Tiedtke, geboren in 1930 in het toenmalige Oost-Pruisen, stond als kind al graag in het middelpunt van de belangstelling met optredens. “Voor zover ik me kan herinneren, zette ik mezelf altijd op de voorgrond als er bezoek thuis was, gedichten voordroeg en danste”, vertelde ze de dpa als gepensioneerde. Haar moeder was een ‘grote theaterbezoeker’. Toen moest het gezin vluchten, verhuisde naar Schwerin – en voor Ellen was het duidelijk: ze wilde na haar afstuderen absoluut op een theaterpodium staan. Maar deze baan was vanaf het begin beladen met hindernissen.

Ze studeerde in Leipzig. “In die jaren kwamen mensen uit Berlijn om ons te zien. Maar ze vertelden ons dat er nergens in de DDR theaterposities voor ons waren”, meldde ze. Toen ontmoette een van haar universitaire docenten de directeur van het Cottbus Theater – en Tiedtke kreeg daar een driejarig contract. Daarna ging ik een jaar naar Frankfurt (Oder) – “en toen had ik weer het probleem: waarheen?”

Omdat er geen functies in de theaters waren, solliciteerde ze naar de Leipziger Pfeffermühle – en werd in 1956 cabaretier. Maar dat maakte de problemen groter. Een regel tekst in het programma “Get opgewonden” zei: “We willen gewoon dat het leven is zoals in de krant.” De DDR-functionarissen vonden dat niet leuk. Tiedtke meldde: “Een geselecteerd publiek werd erin gezet en uitgejouwd. het podium werd bestormd – en het programma werd geannuleerd.” Het incident op 15 december 1956 was een door de staat gesteunde rel.

Tiedtke verhuisde naar Berlijn en werd uiteindelijk lid van het ensemble van het bekende cabaret Distel. Haar man Hans Rascher schreef veel van haar scènes. Maar na zeven jaar was het weer voorbij. Tijdens een fabrieksbijeenkomst uitte Tiedtke kritiek op de twee regisseurs van het cabaretpodium: “Ik vroeg: wat gebeurt hier bij de distel? – De partijsecretaris was helemaal in paniek”, meldde ze decennia later.

Cabaretschrijver Klammer beschrijft Tiedtke in het boek “Beim Barte des Proleten” over het verhaal van de distel als “de eeuwig opstandige, degene die zich overal mee bemoeit, de moralist die … vanwege haar constante kritiek op tekortkomingen als een constante onruststoker met een extreem sterk rechtvaardigheidsgevoel.”

Tiedtke nam ontslag bij de distel – en werd zangeres, die liedjes vertolkte in de stijl van Claire Waldoff. In 1964 werd de single “You’re a fine man / ride a carousel alone” uitgebracht – daarop Tiedtke met kort haar en een hoed. Ze zong ook in de show van Heinz Quermann – en beledigde opnieuw: een lied dat ze keer op keer moest zingen, was “een ode aan de DDR”, meldde ze later. Toen ze besloot het niet meer uit te voeren, was dat werk ook passé.
“En toen was de telefoon stil voor mij. Er kwamen geen aanvragen meer”, keek ze achterom. Destijds verbood de DDR concert- en gastoptredendirectie de culturele instellingen om hen in te huren.

Toen kwam de grote doorbraak: in 1983 startte een kinderprogramma genaamd ‘Ellentie’ op televisie – met Tiedtke als de grappige en onhandige moderator. Met haar staartjes, overall en gestreepte trui leek ze meer op een meisje. “Ik was een tijdloos persoon die kinderen niet met de vinger vertelde, maar hun fouten maakte”, zei ze over de rol. In plaats van het dagelijkse leven in de DDR als cabaretier te bekritiseren, vermaakte ze nu de jongste.

Het programma liep altijd op woensdag onder het motto ‘Films, plezier en al het andere’. Het tijdschrift werd al snel zo populair dat het opnieuw werd gepland om samen te vallen met de pioniermiddagen. “Er was ruzie met de studenten, ze wilden Ellentie zien”, herinnert de entertainer zich. Je hebt wasmanden vol kinderbrieven.

De show werd stopgezet in 1991 na de val van de Berlijnse Muur. Tiedtke was toen 61 jaar. Ze trok zich terug van het podium en ook van het publiek. “Als Ellentie er niet was geweest, zou ik vandaag een beetje bitter zitten”, zei de weduwnaar, die in het voorjaar van 2020 voor haar 90e verjaardag werd geboren.

Foto’s: DPA

Geef een reactie