DDR coach Gerd Schädlich overleden

De coach van Chemnitz, Aue en Zwickau, Gerd Schädlich, een ‘grootheid’ bij voetbalminnend Duitsland, is op 69-jarige leeftijd overleden. Zo hebben zijn voormalige voetbalvrienden deze week bekend gemaakt.

Gerd Schädlich maakte nooit veel ophef over zijn successen als speler, vooral als coach. Hij was de stille doener, de ‘grand senior’ van het DDR-voetbaltrainersgilde. Na een lang ziekbed, waar bijna niemand van af wist, is de inwoner van Rodewischer zaterdagnacht op 69-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn moederclub Chemnitzer FC zaterdag bekend nadat de familie van Schädlich de club op de hoogte had gesteld. Schade laat een vrouw en dochter achter.

“Het is ongelooflijk triest en zo moeilijk om op dit moment woorden te vinden of de reikwijdte voor ons te begrijpen. Gerd Schädlich was een constante, een persoon en een werker die er altijd was voor de club zonder ophef over zijn persoon te maken en zijn succes boven alles stelde”, zei CFC-CEO Romy Polster, benadrukkend: “Met zijn kalme en bijna vaderlijke charisma men voelde zich altijd gewaardeerd, gerespecteerd en gesteund in zijn aanwezigheid. Vandaag hebben we een geweldige voetballer, persoon en vriend verloren.”

Tussen 1972 en 1976 speelde Schädlich 32 competitieve wedstrijden voor de CFC-voorganger FC Karl-Marx-Stadt, eveneens in de DDR Oberliga. Een langdurige blessure dwong hem om zijn actieve carrière veel te vroeg te beëindigen, op 25-jarige leeftijd.

De sport liet hem niet los. Hij werd een gediplomeerd sportleraar en werkte in dit beroep op een gemeentelijke beroepsschool in Karl-Marx-Stadt en later voor de Duitse Gymnastiek- en Sportvereniging (DTSB) van de DDR. In 1985 begon hij zijn tweede voetbalcarrière als coach, aanvankelijk in het tweede team van FCK. Daarna ging hij naar de activist Black Pump (1986-1987), naar de BSG Aufbau dkk Krumhermersdorf, die hij leidde naar de op één na hoogste DDR-competitie (1987-1990). Na de hereniging coachte hij FC Stahl Riesa (1990-1991), FSV Zwickau (1991-1996), FC Sachsen Leipzig (1997-1998) en FSV Hoyerswerda (1998-1999) voordat hij overstapte naar FC Erzgebirge Aue devious.

Samen met die in Zwickau zou deze verbintenis een van de meest succesvolle in de coachingcarrière van Gerd Schädlich worden. De man, die met weinig veel bereikte, leidde beide clubs naar de 2e Bundesliga. En hij hield zijn klasse bij beide clubs. Toen Aue op de laatste speeldag voor de winterstop in 2007 een 5-0 nederlaag leed tegen 1860 München, nam Schädlich ontslag en daarmee ook van het voor hem grote voetbalpodium.

Hij werd in 2008 opnieuw ingehuurd door Chemnitzer FC en leidde het team naar de 3e divisie. Maar hij maakte het ook uit met zijn ouderclub toen de resultaten in 2013 niet meer klopten. Van 2014 tot 2017 was hij hoofdscout bij Hallesche FC, waarna hij zich terugtrok uit de voetbalwereld toen hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikte.

Foto: DPA

Geef een reactie