Nieuwe parfum met Trabant-tweetaktgeur

Het is een geur die iedereen die in de DDR is opgegroeid kent. Een heel bijzondere geur waar West-Duitsers hun neus voor optrekken en milieuvriendelijke mensen flauwvallen. Het aroma van Trabi, Wartburg en Simson – nu is het terug: in een fles van 100 milliliter!

De parfumpaus Uwe Herrich (61) uit Dresden en zijn laboratorium zijn het Duitse topadres voor de meest exclusieve geurverzoeken. De ‘rich and famous’ bestellen individuele sprays en geurige tonics bij hem.

Maar nu kreeg hij een bestelling van het Verkehrs Museum Dresden. De bestelde luchtverfrissers die ruiken naar tweetaktmotoren. Voor de nieuwe tentoonstelling ‘Generation Simson’ (4 februari t/m 14 augustus) wordt de geur van de DDR in de museumwinkel verkocht. Prijs: “Ongeveer 29,90 euro”, zegt Herrich. “De kosten zijn nog niet precies berekend.”

Voor de Dresdener, die de familie van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy (66), het prinselijk hof van Liechtenstein en Arabische sjeiks tot zijn klanten rekent, was de 2-takt geur een echte uitdaging. “Je ruikt dit mengsel tegenwoordig bijna niet meer op de weg. De voorbereiding bezorgde me slapeloze nachten, vooral omdat ik alleen natuurlijke ingrediënten gebruik”, zo vertelt hij.

Het exacte recept houdt hij natuurlijk geheim, maar onthult: “Ik boots de geur van ijzer na met rode biet, uitlaatgassen met taxus en buxus. Er is ook de toevoeging van een vleugje rubberafslijting, leer, olie en meer.”

De museumdirectie is helemaal enthousiast. Collectiemanager Thomas Eisentraut (35): “Het idee om de tweetaktgeur vast te leggen in de vorm van een parfum ontstond in de loop van het tentoonstellingsconcept voor de tweewielers uit Suhl.”

Geef een reactie