Plattenbau-gebouw aan Wilhelmstraße Berlijn nu onder Monumentenzorg

Het Landesdenkmalamt Berlin heeft het Plattenbau-gebouw aan de Wilhelmstraße in de Berlijnse wijk Mitte onder monumentenzorg geplaatst. Dat maakte het Senaatsdepartement voor Cultuur maandag 20 september bekend. Het gehele complex is volgens de redenering een monument waard ‘om historische, artistieke en stedenbouwkundige redenen’.

De woonwijk aan de Wilhelmstrae tussen de Behrenstrae en de Vossstrae is tussen 1987 en 1992 gebouwd. Het project ging terug naar de bouwafdeling van het voormalige DDR-ministerie voor Bouw, onder leiding van Erhardt Gißke, gelegen in het oostelijke deel van de stad. Volgens de plannen van hoofdarchitect Helmut Stingl werden er naast appartementen voor 4.000 mensen talrijke winkels, restaurants en diensten gebouwd. Een deel van de appartementen is pas na de hereniging opgeleverd.

De wijk aan de Wilhelmstrae, die van 1964 tot 1993 aan de Oost-Berlijnse zijde Otto-Grotewohl-Strasse heette, verschilt volgens de culturele administratie in veel opzichten van andere prefab prefab wijken in het oosten: “De hier gebruikte panelen uit de jaren 70 woningbouwseries (WBS 70) boden meer ruimte voor een flexibele inrichting van de woningen buiten en binnen”, aldus de gemeente. Met erkers, balkons, dakkapellen en loggia’s, zinspeelden de vrijstaande gebouwen rond binnenplaatsen op de barokke paleizen die in de 18e eeuw langs de Wilhelmstrasse stonden.

Ten tijde van de deling van Duitsland waren de ongebruikelijk grote appartementen gereserveerd voor het sociale en politieke managementniveau van de DDR. Zo woonden hier Günter Schabowski, de eerste secretaris van de SED-districtsleiding van Oost-Berlijn, Kurt Hager, invloedrijk cultureel politicus in de Staatsraad van de DDR, en Heinrich Scheel, vice-president van de Academie van Wetenschappen van de DDR.

De ligging direct aan de grens tussen Oost- en West-Berlijn, in de directe nabijheid van de Brandenburger Tor, speelde een grote rol: “De wijk op een steenworp afstand van de grens was een belangrijk onderdeel in de concurrentie tussen de politieke systemen”, legt conservator Christoph Rauhut uit. “Als een vlaggenschipproject in de planning van de hoofdstad van Oost-Berlijn, zette het de efficiëntie en kwaliteit van het grote woningbouwprogramma van de DDR in de schijnwerpers op een uiterst prominente en historisch geladen locatie.”

Raadslid Ephraim Gothe (SPD) verwelkomt de beschermingsstatus. “Ik ben blij met de beslissing om de ontwikkeling aan de Wilhelmstrasse als een laat werk van de DDR-stedelijke ontwikkeling onder monumentenzorg te plaatsen”, zegt hij. “Ook zal dit resulteren in een structureel betaalbaar huurappartementengebouw dat een blijvende bijdrage levert aan een sociaal goed gemengde bevolkingsopbouw in het centrum van Berlijn.”

De woonwijk aan de Wilhelmstraße is op één sloop na grotendeels in originele staat bewaard gebleven, tot in de details.

Geef een reactie