Vriendinnen in een cel

Ze wilden ontsnappen naar de vrijheid en kwamen terecht in de ergste vrouwengevangenis van de DDR. Deze zomer keerden Regine en Margitta voor het eerst terug naar het grensgebied. Het was een emotionele ontmoeting.

“Kijk, het westen,” fluisterde ze. De voorheen stralende ogen van Margitta Becke-Freyer vulden zich met tranen. “Dat raakt je toch heel erg?”, vroeg ik aan de zijlijn van de openingsceremonie van de tentoonstelling ‘100 jaar Burgenland’. “Ja, we zaten samen in de gevangenis in de DDR.” Met het duikpak, in bruikleen van de Hongaarse politie, moest haar vriend Regine Stefan, nu Engelschalk, helpen ontsnappen naar de vrijheid, meer dan vier decennia geleden. Nu stonden ze met z’n tweeën voor de vitrine, waren op 22- en 23-jarige leeftijd voor het eerst terug in de grensstreek waar hun leven een nieuwe wending kreeg. We gaan op de binnenplaats van de Friedensburg zitten, de muziek, de gasten, de drukke obers gaan heel ver weg als de vrouwen beginnen te vertellen.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Regine Engelschalk: In de gevangenis. Ik zat al (1977, red.) in de cel in Hoheneck, Gitta kwam later en werd eerder vrijgelaten. Dat was een van de grote straffen van het DDR-regime: de volledige termijn uitzitten. Tegelijkertijd was er mensenhandel, velen van ons werden vrijgekocht door West-Duitsland; Volgens welke criteria weten we vandaag nog steeds niet. Als het niet lukte, moest je terug naar de DDR, mijn horroridee. Op de laatste dag, na anderhalf jaar, kwam er iemand naar mijn bed en zei: “Gevangene Stefan, pak in, kom mee.”

Weet je waarom zo laat?
Dat was waarschijnlijk vergelding voor het niet goed gedragen. Ik zei dat ik niet voor dit land werk, dat ik niet tot slaaf zal worden gemaakt. Ik was een leraar in een kleine stad, het was een zeer prestigieus beroep. We werden gezien als rolmodellen voor de jeugd en zouden het verschil moeten maken. Dat werkte helemaal niet voor mij.

Margitta Becke-Freyer: We praten vandaag nog steeds over wat ons vrijheid heeft gebracht, dat het juist was om ervoor te vechten. Ik denk dat de muur is gevallen, en daar hebben wij ook aan bijgedragen.

Zonder mensen zoals jij was het waarschijnlijk niet zo ver gekomen.
Regine: Mogelijk, maar je moet niet vergeten hoeveel moed degenen die vochten voor vrijheid in geheime groepen in de DDR nodig hadden. Daar was ik te agressief voor. Ik hield niet zo van dit land, er was voor mij alleen een andere uitweg.

Hoe is het ontsnappingsplan tot stand gekomen?
Regine: Al als kind snoof ik het pakket uit de Bondsrepubliek en dacht bij mezelf: Oh, dit is een andere wereld. Later ging ik vaak naar Berlijn, stond bij de Brandenburger Tor, keek om en zei tegen mezelf: ik wil naar de andere kant. We wisten niet dat de muur op een dag zou verdwijnen; we dachten dat we voor altijd opgesloten zouden zitten. Als student zat ik in een kleine anti-DDR studentenbeweging, ik had daar gelijkgestemde mensen, maar toen ik klaar was vond ik het verschrikkelijk op school. Hongarije was mijn land en daar mochten we heen. We gingen naar Boedapest en het Balatonmeer, ontmoetten veel West-Duitsers en op een gegeven moment was het me duidelijk: eruit. Nu doe je het.

Jullie wilden de Neusiedler See oversteken. Hoe kun je je dat voorstellen?
Regine: Een duikpak was niet beschikbaar in de DDR omdat de regering bang was dat ze over de Oostzee zouden vluchten. Ik heb dit in elkaar gezet, het had niet eens lange benen. Dus ik wreef mezelf in met reuzel omdat ik las dat het de huid beschermt. Ik wilde het in november proberen, zodat er minder te beleven is aan het meer. Daarvoor oefende ik stiekem bij ons in de buurt, en ik dook ’s nachts altijd in de kou zodat niemand me kon zien.

Was iemand ermee bekend?
Regine: Nee, dat zou te gevaarlijk zijn geweest. Ik moest dit alleen doorstaan. Maar ik was naïef. Ik wist niet dat zelfs de Hongaren niet zo naar het meer mochten.

… en zo ben je gepakt?
Precies. Ze vonden een pak en kaarten in de kamer en ik werd betrapt terwijl ik aan het scouten was. Maar ik weet zeker dat ik al heel lang in de gaten werd gehouden. Tijdens de verhoren merkte ik hoe goed ze mijn leven kenden. Ze vroegen me waarom ik als student naar jazzconcerten in Warschau ging. Ik had niet verwacht dat het zou werken, maar ik wilde het toch proberen. Ik zou dat aan de binnen-Duitse grens niet hebben gedaan, daar had ik kunnen worden neergeschoten.

Margitta: Je ging erheen met de gedachte dat de kansen fifty-fifty waren – maar natuurlijk met de hoop dat je het zou halen. Maar wat er daarna gebeurde was angstaanjagender dan alles waar we aan dachten.

Regine: Ik werd naar de militaire gevangenis van Györ gebracht; het was een cel zonder licht, geen water, ik voelde me alsof ik levend werd begraven. Eén werd de hele tijd bekeken. De soldaten waren niet gemeen; Ze zeiden: “We moeten dit doen, we hebben een overeenkomst met de DDR.” Een van hen bracht me een zaklamp en een boek: “The Views of a Clown” van Heinrich Böll. Het boek was zo belangrijk voor mij; het gaf me het gevoel dat er iemand bij me was. Daarna kwamen we bij de centrale gevangenis in Boedapest en vandaar met het vliegtuig terug naar de DDR.

Margitta: We werden met handboeien over het treinstation geleid, mensen keken… Ze moeten gedacht hebben dat we misdadigers waren. Dat was later ook het geval in het strafsysteem in Hoheneck, in de ergste vrouwengevangenis van de DDR. In één cel zaten 24 gevangenen in twaalf dubbele stapelbedden. Er waren 22 ernstig criminele vrouwen, maar wij tweeën werden als vuil behandeld. We waren nog steeds kleine vissen. Wat een lot was er! Er waren vrouwen die daar tien jaar zaten omdat ze politieke ‘wetten’ overtraden. Er waren gedwongen adopties en er werden kinderen weggenomen, dat was een drama, wat daar gebeurde, je weet de wereld een beetje in te delen…

Hoe was je poging om te ontsnappen?
Margitta: In 1978 wilde ik met mijn toenmalige man de Groene Grens oversteken. We hebben het gebied een week lang dag en nacht geobserveerd voordat we vertrokken. Het was heet, er kwamen wilde zwijnen en de angst was er de hele tijd. We wilden van Hongarije naar Joegoslavië en hebben het bijna gehaald. Maar om vier uur ’s nachts werden we gepakt.

… en werd je opgesloten in Pécs?
Margitta: Dat was tragisch: honderden kakkerlakken, het bed was een plank, ik dacht dat ik honger had. Maar ik heb een diep geloof en zei tegen mezelf: ik moet door en voor mezelf vechten.

‘770 pagina’s Stasi-dossiers over mij, kleine Motte. Kun je je dat voorstellen?’

Margitta Becke-Freyer

Hoe besloot je te vluchten?
Margitta: Ik ben protestant en werd bevestigd toen ik 14 was. Ik werd daar politiek gestikt, werd opgemerkt, zelfs de buren zaten in de Stasi-dossiers. 770 pagina’s over mij kleine mot, een X-ray MTA (medisch-technisch assistent, let op), kun je je dat voorstellen? Ik was betrokken bij de kerk en werkte in een kerkelijk ziekenhuis, dat vonden ze niet leuk, het gaf me kracht. Ik heb daar ook veel geleerd en wist dat ik in het Westen op mij wachtte.

Wat was voor jou de grootste motivatie om je huis te verlaten?
Regine: Er was veel slecht, maar het ergste was te weten: ik zal nooit naar Zwitserland komen, nooit naar Oostenrijk, Spanje of Italië reizen. Men praat altijd zo mooi over innerlijke vrijheid. We hadden ze, we waren doorgewinterde jonge vrouwen. Maar je kunt niet verdoezelen dat we helemaal niet vrij waren.

Hoe was de start in het westen?
Regine: Heel moeilijk. Toen de eerste euforie voorbij was, kwam ik bij een familie die niet begreep hoe ik de DDR kon verlaten. Daarnaast was er een lerarenstop en bleef ik achter met mijn mooie baan en moest ik me met allerlei zaken overeind houden.

Margitta: Ik heb geluk gehad. We waren nodig in de geneeskunde. Ik moest examens doen omdat mijn papieren in beslag werden genomen, maar ik deed het met plezier.

Later zochten jullie elkaar op…
Regine: … en gevonden.

Margitta: Sindsdien zijn we als een kleine familie: altijd in contact en we ontmoeten elkaar elk jaar (Regine woont nu met haar familie in Frankfurt am Main, Margitta in Dresden).

Toen ze je duikpak tegenkwamen, werd je uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling “100 jaar Burgenland” – hoe heb je deze “terugkeer” ervaren?
Regine: Ik vond het interessant dat iets dat je zelf hebt opgeborgen opgepakt wordt; Ik stemde meteen toe om te komen, verder ben ik niet zo bezig met het verleden.

Margitta: Er is mij veel gevraagd over mijn verleden; Ik ben ook politiek actief en actief in de kerk. Ik ben niet vroom, maar erg christelijk.

Regine: Ik geloof nergens in. Dat is het leuke aan ons: we zijn anders, maar dat heeft ons nooit gestoord. Onze vriendschap is levendig en rijk aan inhoud. We respecteren de ander zonder te oordelen. We zien wat ons verbindt.

Kasteel Schlaining: 100 jaar Burgenland
De ontroerende en esthetisch veeleisende jubileumtentoonstelling ‘Wir sind 100. Burgenland schreibt Geschichte’ werd samengesteld door de gerenommeerde historicus prof. Oliver Rathkolb en zijn team, waarbij de veelzijdige kunstenaar Christof Cremer verantwoordelijk was voor het ontwerp. Meer hierover is online te vinden.

Foto’s: Viktor Ferstak

Geef een reactie