Waarom de ontkenners van het schietbevel liegen

Kun je iets wegdoen dat nooit heeft bestaan? Op 3 april 1989 hief de DDR het bevel op om de muur neer te schieten – na enorme druk van Moskou. Korte tijd later werd ook het bevel om te doden schriftelijk geannuleerd. Het document bewijst dat de ontkenners van het schietbevel gewoon liegen.

“Er was geen bevel om te schieten”, herhaalt Egon Krenz keer op keer. Net als de kroonprins van Honecker benadrukte het laatste regeringshoofd van de SED, Hans Modrow, dat “vergelijkbare voorschriften” zoals de “voorschriften voor het gebruik van vuurwapens” van de DDR “ook in de Bondsrepubliek bestaan”. En Lothar Bisky, medevoorzitter van die Linke zegt: “Voor mij is er geen bewijs dat er een algemeen bevel was om te schieten.”

Maar wat heeft Erich Honecker vele geleden bespaard? Op 3 april 1989 informeerde de plaatsvervangend minister van Defensie van de DDR, Fritz Streletz, de drie topofficieren van de grenstroepen dat de algemeen secretaris van de SED had verklaard: gebruik een vuurwapen in de huidige politieke situatie.”

Deze instructie was zo belangrijk dat het hoofd van de grenstroepen, Klaus-Dieter Baumgarten, deze rond 19.00 uur doorgaf aan alle verenigingen die aan hem ondergeschikt waren – maar alleen mondeling. De kolonel-generaal beval uitdrukkelijk “het vuurwapen niet te gebruiken in de grensdienst aan de staatsgrens met de Bondsrepubliek en Berlijn (West)”. In de bestelling, die pas negen dagen later werd opgeschreven, werd het woord ‘niet’ onderstreept.

De volgende ochtend werden voor de eerste keer vele duizenden grenswachten niet meer ‘geblokkeerd’ zoals ze normaal bijna elke dag zouden doen, met letterlijk alle middelen om ‘ontsnapping uit de republiek’ te voorkomen. Ze hadden bij het begin van hun dienst altijd de formule gehoord ‘grensovertreders worden gearresteerd of dood geschoten’; De enige uitzonderingen waren wanneer een staatsbezoek aan Oost-Berlijn op handen was. In dat geval was het schietbevel korte tijd van tevoren ingetrokken.

Dit kon natuurlijk niet helemaal geheim worden gehouden. Geruchten over de daadwerkelijke of vermeende opschorting van het schietbevel kunnen echter fataal zijn. De Oost-Berlijnse ober Chris Gueffroy en zijn vriend Christian Gaudian wilden op 5 februari 1989 vluchtten – onder meer omdat ze dachten dat het bevel om te schieten die avond nog was opgeschort. Omdat kort daarvoor de Zweedse premier Ingvar Carlsson in Oost-Berlijn was geweest. Maar de twee bereikten pas de laatste omheining, waarna kogels Gueffroy’s hart aan stukken scheurden en Gaudian ernstig gewond raakten: na het vertrek van Carlsson kregen de soldaten onmiddellijk de opdracht om degenen die aan de grens waren geschonden te ‘vernietigen’.

Chris Gueffroy was het laatste slachtoffer van het bevel om op de Berlijnse muur te schieten. Slechts drie weken voor de schietpartij op de grensstrook tussen Treptow en Neukölln had de DDR op de vervolgbijeenkomst van de CVSE in Wenen een document ondertekend dat volgens het internationaal recht bindend was. In de krant van 15 januari 1989 stond onder meer: ​​’De deelnemende staten zullen het recht hebben van elke persoon om zich vrij te verplaatsen en vrij zijn of haar verblijfplaats te kiezen binnen de grenzen van elke staat en om elk land te verlaten, met inbegrip van zijn land. bezit, en om volledig terug te keren zijn land respecteren.’

Het was echter precies deze bewegingsvrijheid die het Oost-Duitse regime zijn burgers sinds 1961 had onthouden. Voor Michail Gorbatsjov zou het mislukken van de conferentie natuurlijk een ernstige tegenslag zijn geweest; dus drong hij er bij de SED op aan om de toezegging pro forma te aanvaarden. Maar Honecker was nooit van plan ze te implementeren; Volgens de herinnering aan de toenmalige Sovjetambassadeur in Oost-Berlijn, Vyacheslav Kotschemassow, zei de SED-chef: “We geven instructies om dit document te ondertekenen, maar we zullen er niet aan voldoen.”

Na de fatale schoten op Gueffroy kwam Honecker extra onder druk te staan. De Stasi probeerde de moord te verdoezelen, maar West-Berlijnse ooggetuigen hadden de drukte op de death strip waargenomen. De Sovjetregering liet haar gouverneurs in Oost-Berlijn nu weten dat ze verwachtte in de toekomst iets soortgelijks te vermijden; Desalniettemin duurde het weken voordat de schietopdracht op 3 april 1989 werd opgeheven. Overigens had Streletz eerder SED-beveiligingschef Krenz gebeld over de beslissing van Honecker, zoals een eerder niet gehoord document bewijst. Krenz was daarom direct betrokken bij de intrekking.

Hoewel de instructies van de chef van de grensploeg Baumgarten duidelijk waren, werd er een paar dagen later weer op de muur geschoten. Op 8 april 1989 probeerden twee Oost-Berlijners in een sprint van 150 meter door de grensovergang Chausseestrasse te vluchten. Ze waren slechts een paar meter verwijderd toen er werd geschoten. Een officier had geschoten. De twee vluchtelingen wilden vrijheid, maar wilden hun leven niet op het spel zetten: ze gaven het op.

Waarom haalde de officier de trekker over, ook al was het bevel om te schieten vijf dagen eerder opgeheven? De ‘paspoortcontrole-eenheden’ bij de kruisingen behoorden eigenlijk toe aan de Stasi, hoewel ze uniformen droegen van de grenstroepen. En de instructie van Honecker, die Streletz en Baumgarten alleen mondeling aan de grenstroepen doorgaven, had de MfS nog niet bereikt.

Pas nadat deze ontsnapping verhinderd was, werd op 12 april 1989 het bevel om de Muur te doden schriftelijk gegeven; dit document is bewaard gebleven in het gezag van Birthler. Het is het bewijs dat Krenz, Modrow, Bisky en andere DDR-relativisten gewoon liegen als ze het bestaan ​​van het bevel om te schieten ontkennen.

Geef een antwoord