Nieuwe permanente tentoonstelling aan de grensovergang Marienborn

Op de voormalige grensovergang bij de DDR in Marienborn werd vorige week een nieuwe permanente tentoonstelling gepresenteerd. In negen hoofdstukken worden nieuwe historische kennis en de geschiedenis van het grensgebied gepresenteerd.

Dinsdag 14 juli werd een nieuwe permanente tentoonstelling gepresenteerd in de Duitse divisie in Marienborn. De tentoonstelling heeft de getiteld ‘DDR Grensovergang Marienborn, de plek waar Oost- en West in verdeeld DUitsland samen komen.’ Vanwege de corona-beperkingen moest de geplande feestelijke opening worden geannuleerd. In plaats daarvan werd slechts een kleine groep uitgenodigd voor een rondleiding, vrijdag 17 juli, inclusief staatspresident Gabriele Brakebusch en premier Reiner Haseloff. Vanaf nu is de tentoonstelling ook toegankelijk voor bezoekers.

De uitgebreide permanente tentoonstelling in het bezoekerscentrum in het voormalige kantoorgebouw werd twee jaar voorbereid. Enige kennis van de Duits-Duitse geschiedenis is vereist. “Er komen steeds meer mensen naar ons die de grenspost zelf niet hebben ervaren”, zegt manager Sven Dingebacher.

Negen hoofdstukken vertellen het verhaal van de plaats op de grens tussen Niedersachsen en Saksen-Anhalt, waar reizigers werden gecontroleerd, maar ook over succesvolle en niet-succesvolle ontsnappingen, het leven in de perifere zone en de vreedzame revolutie.

De grensovergang Marienborn was de grootste en belangrijkste aan de Duitse binnengrens buiten Berlijn. Op het terrein van 35 hectare waren in de DDR-tijden ongeveer 1.000 medewerkers aanwezig. Het gedenkteken van de Duitse divisie Marienborn bestaat sinds 1996. Op 9 november 2019 werd op de buitenruimte een nieuw bezoekersgeleidingssysteem met informatieborden geopend. Volgens de Stiftung Gedenkstätten Sachsen-Anhalt kostte de nieuwe tentoonstelling 830.000 euro.

Geef een reactie