Sigmund Jähn heeft nu een straat in zijn geboortedorp Morgenröthe

Hij moest aan zijn allerlaatste reis beginnen voordat hij zijn eigen straat kreeg: na de dood van Sigmund Jähn (†82) in september 2019 heeft zijn geboorteplaats Morgenröthe-Rautenkranz eindelijk een Sigmund-Jähn-straat.

Hiervoor werd de Bahnhofstrasse omgedoopt. Het leidt van noord naar zuid door de wijk en langs de beroemde Duitse ruimtevaarttentoonstelling.

“Het was dus logisch om de Bahnhofstrasse in het museum te hernoemen”, zegt Jürgen Mann, burgemeester van Muldenhammer. In het dorp heb je bijna een schuldig geweten dat de legendarische ruimtepionier nu pas deze eer krijgt.

“Natuurlijk zou hij tijdens zijn leven zijn straat hebben gekregen. Dat hadden we in gedachten. Maar als je Sigmund Jähn kende, weet je dat hij liever op de achtergrond was en dat soort dingen waren niet zo belangrijk voor hem”, zo vervolgt de burgervader. Het is het minste dat Morgenröthe-Rautenkranz te danken heeft aan zijn ereburger (sinds 2002).

Sigmund Jähn werd op 13 februari 1937 geboren in Rautenkranz. In 1978 was hij de eerste Duitser in de ruimte, wat werd gevierd door miljoenen DDR-burgers. Hij stierf op 21 september 2019 in Strausberg bij Berlijn.

Foto: Romy Mothes

Geef een reactie