London Calling: Brieven uit de Koude Oorlog op de BBC

‘Briefe ohne Unterschrift’ was de naam van een BBC-radioprogramma dat specifiek gericht was op luisteraars in de DDR, in het Duits. Bijna 25 jaar lang, van de vroege jaren 1950 tot 1974, genoot het een grote populariteit. Luisteraars uit Oost-Duitsland konden anoniem naar de redactie schrijven, over hun dagelijkse zorgen en problemen, maar ook hun politieke mening.

Het programma met zijn duizenden brieven was bijna vergeten totdat de Duitse schrijfster Susanne Schädlich het een paar jaar geleden in een BBC-archief herontdekte. De historische documentatie van de rbb in coproductie met de BBC en NDR vertelt het verhaal van een koude propagandaoorlog tussen Oost en West.

Met het programma ‘Briefe ohne Unterschrift’ is een kat-en-muisspel tussen de BBC en de DDR staatsbeveiliging ontwikkeld voor dek-adressen en codewoorden. Nationale postcontroles in de hele DDR leidden tot de vervolging van briefschrijvers die te maken kregen met drastische gevangenisstraffen. Duizenden burgers van de DDR schreven de BBC via een dek-adressysteem in West-Berlijn. De Stasi zag de Britse radio-uitzending als een jachtuitzending van het Westen, waarmee de ‘politiek-ideologische ontbinding van de DDR-burgers’ bevorderd moest worden. In sommige jaren bereikten tot 3.000 brieven Londen vanwege de steeds toenemende postcontrole van de Stasi. De schrijvers, mannen, vrouwen en kinderen, kwamen uit alle delen van de DDR.

Tot op de dag van vandaag zijn er geen exacte aantallen van hoeveel briefschrijvers zijn gearresteerd en veroordeeld. Eén van hen was Karl-Heinz Borchardt uit Greifswald, die als 16-jarige student naar de BBC begon te schrijven om zijn verontwaardiging te wekken bij de val van Praag in 1968. De Stasi onderschepte echter zijn brieven en kon hem vasthouden met behulp van bloed- en speekselmonsters en een vergelijking van manuscripten. Hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Het publiek voor ‘Briefe ohne Unterschrift’ was enthousiast over de moderator van de show: Austin Harrison: Populair, maar ook excentriek en raadselachtig tot aan zijn dood. Voor de Stasi was de Britse journalist een centrale figuur in de strijd tegen de westerse opinievorming op de radio; ze zagen hem als een invloedrijke staatsvijand, die eigenlijk agent was van de Britse MI6. Omdat Harrison regelmatig naar de DDR reed, vooral naar de Leipzig Frühjahrsmesse, waar hij de hele dag geschaduwd werd. Uniek bewakingsmateriaal geeft inzicht in de nauwgezetheid van de Stasi-agenten. Hun grootste succes was een IM, die ze zes jaar lang op Austin Harrison hadden gezet en die zijn rapporten op tape opnam.

Na intensief onderzoek in de archieven van Londen, kan de film voorheen onbekende documenten tonen die een gedifferentieerd beeld van de populaire radiopresentator en zijn programma mogelijk maken. De Duitse dienst van de BBC heeft blijkbaar al tientallen jaren nauw samengewerkt met een geheime propagandadienst van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Austin Harrison schreef gedetailleerde rapporten over zijn DDR-bezoeken aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en deze werden ook doorgestuurd naar de Duitse Bondsregering in Bonn.

Niet eerder gepubliceerde documenten, foto’s en geluidsbanden en archiefmateriaal uit Britse en Duitse bronnen geven op de radio een intense indruk van het propagandaconflict tussen Oost en West.

Geef een reactie