Lang niet alles was slecht in de DDR

De titel doet denken aan eend mild beeld van Ostalgie, terugdenkend aan Honecker en Co. Maar frontzanger Sebastian Krumbiegel van Die Prinzen maakt duidelijk dat het verleden absoluut niet bedoeld is om te worden verheerlijkt: “Iedereen die wenst dat de DDR terugkeert, moet ook terugdenken aan het bevel tot schieten en de Stasi met hun gevangenissen. Daar kan niemand serieus om vragen ‘, zegt Krumbiegel.

Sinds hun eerste album waarvan vele exemplaren werden verkocht, ‘Das Leben ist grausam’ (1991), wordt de groep geportretteerd als succesvol bewijs van de opleving in het oosten. ‘Küssen verboten’, ‘Du musst ein Schwein sein.’ Deze hits maakten Die Prinzen bekend in de jaren ‘90.

Urlaub im Schlafsack und nicht in Daunenfedern
Und zum ersten Mal auf eigenen vier Rädern
Ich glaube, jetzt gebt ihr mir völlig Recht
Es war nicht alles schlecht

De groep zet zich af tegen extreem rechts. Krumbiegel werd in 2003 aangevallen door skinheads. De muzikanten willen hun politieke kant echter niet op de voorgrond plaatsen. “Mijn belangrijkste taak is om te entertainen, om mensen een goede avond te garanderen”, zegt Krumbiegel. “Mijn motto is: overschat jezelf niet als zanger.”

 

Geef een reactie