Lezing over DDR in Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Friso de Zeeuw geeft zondag 15 maart in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn een lezing ‘met lichtbeelden’ over de DDR. De succesvolle expositie over het leven in voormalig Oost-Duitsland is dan nog twee weken in het Hoornse museum te zien. Friso is verzamelaar van DDR-items, heeft zijn eigen DDR-museum en heeft het boek De tastbare DDR geschreven.

Voor de DDR-lezing op 15 maart (aanvang 11.00 uur) kunnen belangstellenden zich aanmelden via info@museumhoorn.nl. Er is plaats voor circa vijftig personen. Zij betalen de entree voor het museum (Museumkaart is geldig) en krijgen een kopje koffie. Uiteraard is er ook gelegenheid vragen te stellen over het leven in Oost-Duitsland. Na de lezing signeert Friso de Zeeuw desgewenst zijn boek. Liefhebbers kunnen ook originele DDR-items kopen en iedereen kan de tentoonstelling bekijken.

Alweer dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur. En dit jaar werden Oost- en West-Duitsland dertig jaar geleden herenigd. Over dit belangrijke onderdeel van de recente historie toont het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn nog tot en met 29 maart de tentoonstelling De tastbare DDR. Op een nagebouwde betonnen muur wordt verteld over de komst en de val van de muur. Honderden (gebruiks)voorwerpen uit de DDR vertellen over het leven in voormalig Oost-Duitsland.

De Berlijnse Muur, de Koude Oorlog, het verval van het communisme en de terreur van de Stasi. Zaken die allemaal aan bod komen in de nieuwe tentoonstelling van het Museum van de 20e Eeuw. Maar ook hoe de Oost-Duitsers omgingen met hun altijd toekijkende overheid, de creatieve oplossingen die ze vonden en de voordelen die er ook waren. Ook laat de expositie voorwerpen zien die in de voormalige DDR werden gemaakt en ooit massaal te koop waren in Nederland. Menig grootwinkelbedrijf kocht goedkoop in op de Leipziger Messe: van schrijfmachines tot kleding, van fototoestellen tot modeltreintjes.

In een mooie samenwerking brengen het DDR-museum in Monnickendam (tijdelijk gesloten) en het Museum van de 20e Eeuw een boek uit over het leven in de DDR en de val van de Muur. Deze eigen uitgave is exclusief in de MuseumShop (www.museumhoorn.com/ddr) en in de winkel van het Museum van de 20e Eeuw te koop voor 14,95 euro.

Geef een antwoord