Digitaliseringsproject op detentiedocumenten

In de zomer van 2018 heeft het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek 14 onderzoeksverenigingen geselecteerd om het debat over de DDR en het SED-onrecht te versterken. Ze zijn gemaakt op initiatief van de Duitse Bondsdag. Eén van de projecten die universitair onderzoek doen, herdenkingswerk realiseren en archieven combineert, is Landschappen van vervolging, het Landschaften der Verfolgung.

Als onderdeel van het project is een klein team van het Gedenkstätte Hohenschönhausen sinds het begin van dit jaar te gast in het archief van Stasi Unterlagen Archiv. Daar digitaliseren ze ongeveer 66.000 VSH-indexkaarten van Afdeling IX in de vorm van een Kerblochkartei (KK). Deze zijn gemaakt door de onderzoeksafdeling van de politieke gevangenen. De indexkaarten van A4-formaat zijn inclusief de persoonlijke gegevens. Ook wordt er informatie over de ‘feiten’ in genoteerd.

De indexkaarten worden aan beide zijden in hoge resolutie gedigitaliseerd en vervolgens omgezet in een machineleesbaar formaat door optische tekenherkenning (OCR). In deze context is exacte kwaliteitscontrole essentieel om fouten in de vervorming te voorkomen. De gelezen gegevens worden vervolgens overgebracht naar een database en moeten op een later tijdstip in het project worden geëvalueerd.

Het digitaliseringsproject bevordert een van de centrale doelen van de vereniging: het opzetten van een database over de dimensies van politieke detentie in de Sovjetbezetting (SBZ) en de DDR. In een eerste stap worden de Stasi-gevangenengegevens vastgelegd. In een tweede stap worden de gevangenengegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de DDR ook verzameld in de federale archieven. Deze kaartindex bevat 835.000 indexkaarten. Aangezien beide bestanden alleen kunnen worden gebruikt met de bescherming van de gegevens van de betrokken persoon, kan hun latere openbare toegang alleen anoniem worden gemaakt.

Het doel is om het totale aantal slachtoffers betrouwbaarder dan voorheen te kunnen bepalen en om gedifferentieerde uitspraken te doen over de heterogene groep gedetineerden. De definitie van wat politieke detentie was in de DDR is van groot belang. Het team bij de herdenking heeft dit aan specifieke strafrechtelijke normen en paragrafen van het strafrecht van de DDR gehecht. Deze catalogus is een essentieel resultaat van het lopende project.

De partners van deze onderzoeksvereniging zijn het Gedenkstätte Hohenschönhausen, de Humboldt Universiteit van Berlijn, Gedenkstätte Lindenstraße Potsdam, het Menschenrechtszentrum Cottbus, de Universiteit van Passau, de Charité – Universitätsmedizin Berlin en de Europa Universität Viadrina Frankfurt (Oder). Het Stasi Unterlagen Archiv is een samenwerkingspartner van de onderzoeksvereniging. De voltooiing van dit en de andere projecten is gepland voor eind 2022.

Geef een antwoord