Berlijnse lofzang van voor en na de Wende

Het nummer ‘Berlin, Berlin’ van Die Gropislerchen is meerdere malen uitgebracht. De Muur stond centraal in alle versies.

John F. und die Gropiuslerchen was het Duitse muziekproject van de producer Jens Tröndle en het muzikanten- en auteursteam Rainer Konstantin, Uwe Heyder en Konrad Göckel.

Op de 750e verjaardag van Berlijn in 1987 werd onder de naam John F. en Gropiuslerchen het nummer ‘Berlin, Berlin (…dein Herz kennt keine Mauern) gemaakt. Het nummer kende originele opnamen van John F. Kennedy, Willy Brandt, Walter Ulbricht en Ernst Reuter, maar werd vaak gespeeld door Berlijnse radiostations, in het bijzonder de RIAS, maar bereikte nergens in Duitsland een hitparadenotering.

Na de val van de Berlijnse muur werd Berlin, Berlin (Die Mauer ist weg) uitgegeven, een versie die werd aangepast aan de tijd met origineel geluid van Hans-Dietrich Genscher, Walter Momper en Oost-Berlijnse demonstranten. In december 1989 werd wel een hitparadenotering behaald. Het nummer stond negen weken op de 29ste plaats in de hitparade.

De versie uit 1987:

De versie uit 1989:

 

Geef een antwoord