Peperdure videoclip aan de Berlijnse Muur

In 1985 kon je MTV niet opzetten of je zag de clip ‘Nikita’ van Elton John voorbij komen. In de clip is te zien hoe Elton John de Oost-Duitse, vrouwelijke grenswacht Nikita toezingt: Oh, ik zag je staan bij de Muur. Tien van je tinnen soldaatjes op een rij. Met ogen die leken op brandend ijs. Het menselijk hart is gevangen in de sneeuw.’

Helaas: voor de ik-figuur is de dame onbereikbaar omdat ze aan de andere kant van de Muur woont.

‘Oh I saw you by the wall. Ten of your tin soldiers in a row. With eyes that looked like ice on fire. The human heart a captive in the snow.’

Het liedje werd een grote hit in West-Europa en zorgde er zelfs voor dat de naam Nikita een populaire babynaam werd. In 2012 werden Elton John en zijn schrijver Bernie Taupin aangeklaagd voor plagiaat. Fotograaf Guy Hobbs had een aantal jaren voordat Nikita uitkwam een liedje, genaamd ‘Natasha’ voorgelegd aan de uitgever van Elton John. ‘Natasha’ ging ook over een onmogelijke liefde tijdens de Koude Oorlog, maar de rechtbank oordeelde uiteindelijk in het voordeel van John en Taupin.

Er zit wel een verschil tussen de clip en het liedje, want in de videoclip komen de geliefden wel bij elkaar, in het liedje hebben ze minder geluk.

Elton John schreef ‘Nikita’ in 1985 voor het album ‘Ice On Fire’. George Michael zong mee in het lied, dat door een iconische 80’s videoclip werd vergezeld: de prachtige (Britse) Anya Major deed menig hart sneller kloppen.

De videoclip werd opgenomen onder leiding van Ken Russell. Russel zei destijds in een interview dat hij niet wist dat Nikita uit het Russisch kwam en ook een mannelijke voornaam was, noch dat alleen mannen aan de grens dienden. Bovendien accepteerde Elton John het script dus. In latere interviews zei John dat zowel hij als Taupin wisten dat Nikita ook een voornaam was. Hij wilde zinspelen op zijn biseksualiteit. De video werd geschoten aan de West-Berlijnse kant van de muur, John had zijn rode Bentley ingevlogen voor de shoot. De grensofficier die John afwijst bij de tweede grensovergang wordt gespeeld door acteur Andreas Wisniewski, die later bekend werd door rollen in James Bond 007 – The Breath of Death, Die Hard en Mission: Impossible.

De videoclip werd voor het DDR-gedeelte in een decor opgenomen, maar liet de indruk wekken zich af te spelen bij Checkpoint Charlie.

Geef een reactie