Kinderen uit een tehuis: Gebroken door lijden

Kinderen die naar een opvangtehuis of een jeugdhuis in de DDR kwamen, ervaren dit vaak als zeer traumatisch. Sommige tieners konden er niet tegen en pleegden zelfmoord. Tot op heden is niemand verantwoordelijk gehouden.

Kinderen die leefden in een tehuis werden geconfronteerd met een moeilijk lot in de DDR. Velen lijden vandaag de dag nog steeds. Sommigen van hen konden de introductie in een jeugdhuis niet verdragen – en pleegden zelfmoord. Hoewel de minderjarigen in hechtenis zaten, werd zelfs na het einde van de DDR geen hoofd van de instelling of opvoeder vervolgd.

Het Jugendwerkhof Torgau was bijzonder berucht. Er kwamen jonge mensen die werden beschouwd als onhandelbaar vanuit het perspectief van de staat. In 1982 was Rainer Furkert ook een bewoner van dit disciplinaire instituut. De toen 16-jarige voelt zich niet langer in staat om de brute oefening aan te kunnen. “In principe zei hij elke dag dat hij er niet meer tegen kon en heimwee had”, meldt zijn vriend en lotgenoot Andreas Golz. “En als ze hem er niet uit zouden laten, zou hij zelfmoord plegen.”

Rainer Furkert informeerde de opvoeders ook over zijn suïcidale bedoelingen. Desondanks reageerde niemand. Hij stak gaasverbanden aan. De rook vulde de kamer en andere bewoners willen helpen. “Toen we hem eruit wilden haalden, kwam de opvoeder en sloeg ons weg met een rubberen wapenstok”, herinnert Andreas Golz zich. Toen de drie jongeen wegliepen, stopte het geschreeuw. “En ik neem aan dat hij op dat moment ook dood was.”

Naast Rainer Furkert stierven tot 1989 minstens drie andere kinderen in Torgau. Er vielen ook doden in andere huizen en jeugdcentra. Hoeveel minderjarigen in totaal zijn overleden, is onbekend. Omdat deze doden niet werden geteld. Tot 1989 waren er alleen al in Torgau meer dan 4.000 jongeren. In totaal waren er meer dan 110.000 jongeren in de 38 andere jeugdwerkcentra in de DDR. De minderjarigen in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar moesten daar opnieuw worden opgeleid als ‘socialistische personen.’

Geef een reactie