De geheime SEZ-architect: “Mijn hart bloedt als ik vandaag mijn werk zie”

Burgers hebben tegenwoordig voldoende vrije tijd, die ze steeds vaker gebruiken voor recreatie en ontspanning door middel van fysieke activiteit. Het doel om faciliteiten te creëren voor openbare sport- en vrijetijdsactiviteiten in het centrum van Berlijn (DDR) werd gediend door een kaderprogramma dat in de zomer van 1977 werd opgesteld om een ​​ruime vrijetijdsvoorziening te bouwen. bedrijf Hochtief uit 1982. Het gaat over de SEZ op de kruising van Leninallee/Dimitrofstrasse (tegenwoordig Landsberger Allee/hoek Danziger Strasse) in Friedrichshain, die een jaar eerder met veel pracht en praal was geopend.

Het boekje vervolgt: “Commerciële overwegingen speelden op de achtergrond; de recuperatieve, ontspannende, sportieve en speelse effectiviteit was cruciaal. Het sport- en recreatiecentrum werd op 20 maart 1981 voltooid na drie jaar plannen en bouwen. Berlijn heeft er een stukje artistiek vormgegeven water- en recreatielandschap bij gekregen.”

Dat is allemaal lang geleden – en de SEZ verkeert al jaren in slechte staat . Nu heeft de Senaat, als hereigenaar, besloten dat het gehele complex gesloopt moet worden. Op onze sociale mediakanalen en in talloze brieven aan de redactie die de Berliner Zeitung de afgelopen dagen heeft ontvangen, heerst veel onbegrip, verdriet en woede over de sloopplannen.

Maar een man die een heel bijzondere band heeft met de SEZ is Günter Reiß. Hij is nu 83 jaar oud, speelde als architect bij Hochtief een sleutelrol bij de planning en het ontwerp van de SEZ. Ook in bovengenoemd nummer wordt zijn naam vermeld als een van de conceptauteurs. Officieel mocht Reiss lange tijd niet verschijnen, vooral niet aan de DDR-kant. Tot op de dag van vandaag wordt er vaak gesproken over Zweedse architecten die de SEZ hebben ontworpen. Maar dat is slechts de halve waarheid, vertelt Günter Reiss.

Reiß hoorde in 1977 voor het eerst over de plannen voor een nieuw sport- en recreatiecentrum in Oost-Berlijn. “Toen werkte ik als architect bij Hochtief in West-Berlijn. Daar ontvingen we een brief van de bouwdirectie van de Aufbauleitung Sondervorhaben Berlin, die vooraanstaande bouwprojecten in de DDR organiseerde , zoals het Paleis van de Republiek . De baas daar, Erhardt Gißke, wilde hulp van Hochtief bij het plannen van een multifunctioneel centrum voor sport en recreatie, de latere SEZ. Dus tekenden we plannen, gooiden cirkels en lijnen op papier, ontwierpen de afzonderlijke gebieden, stuurden schetsen heen en weer, van oost naar west en terug. Alles werd altijd verdubbeld, zodat in de DDR-documenten alleen het bouwmanagement van speciale projecten werd genoemd, en in het Westen was dat de westerse groep Hochtief.”

“Toen begin 1978 de officiële aanbesteding van het verantwoordelijke buitenlandse handelsbedrijf Limex kwam, zeiden onze bazen bij Hochtief: nu moeten we ervoor gaan. Dus begon ik te tekenen, dag en nacht, op kantoor en thuis. Ik heb zelfs gordijnpatronen in onze keuken geverfd. Uiteindelijk kregen we het bevel, maar mijn naam mocht niet verschijnen bij de DDR-functionarissen.”

De architect vervolgt: ” In 1972 vluchtte ik vanuit het oostelijke deel van de stad naar West-Berlijn. Als was gebleken dat het om een ​​DDR-vluchteling ging, had ons ontwerp geen kans gehad in de competitie. De naam werd dus niet genoemd. Ik was nooit op de bouwplaats en was er ook niet bij toen deze openging. Ik zag de SEZ, mijn passieproject, pas veel later.”

Reiß was dus zelf niet bij de bouw maar kon het wel vanuit het Westen plannen. “Ik kende de hoek heel goed. Tijdens mijn tijd in Oost-Berlijn woonde ik aan de Heinrich-Roller-Strasse, op slechts een steenworp afstand van de Leninallee. Nog een voordeel: als in de DDR opgeleide architect en ingenieur kende ik de technische normen, kwaliteitsvoorschriften en leveringsvoorwaarden (TGL), om zo te zeggen de DIN-normen van het Oosten.”

De vraag aan Reiß wordt gesteld waarom hij destijds de DDR heeft verlaten. “Ik had vrienden in West-Berlijn die ons hielpen. Met een Oostenrijkse expediteur organiseerden ze de ontsnappingsroute via Tsjechoslowakije en Oostenrijk naar West-Berlijn. Een jaar later slaagde ik erin mijn vrouw in te halen. Wat kan ik zeggen, we hebben het eigenlijk heel leuk gehad in de DDR, we zijn niet vervolgd of iets dergelijks. Ik wilde niet bij het leger en was bang dat ik opgeroepen zou worden. Maar we waren zeker ook een beetje arrogant. We dachten dat grotere en betere dingen zeker aan de andere kant van de Muur op ons wachtten.”

EEN DUITS-DUITS PROJECT JAREN VOOR DE HERENIGING
“Ja, behalve dat niemand dat destijds mocht weten. Maar het feitelijke architectonische werk, van het ontwerp tot de implementatieplanning en de statica, was onze verantwoordelijkheid, die van Hochtief. Een Zweeds bouwbedrijf kreeg vervolgens de opdracht om de gewapende betonwerken uit te voeren – geheel volgens ons ontwerp.”

“Ik ben er in ieder geval toen echt in verzeild geraakt. Als planner had ik het gebied recht voor me en de ideeën stroomden gewoon uit mij. Vooral het cascadezwembad was voor mij belangrijk. Mijn vrouw en ik hebben veel gereisd en zijn altijd dol geweest op watervallen in de natuur. Deze sprong in het terrein was ideaal in de SEZ: de watercascade volgde het verloop tussen het golfslagbad en de andere badhal verderop over verschillende baden.”

“Eerlijk gezegd was dit een zeer avant-gardistisch ontwerp dat de DDR niet op eigen kracht had kunnen implementeren. Voor het Paleis van de Republiek bijvoorbeeld kwam het staal voor de basisconstructie uit Zweden. En dus is naast materialen uit Meißen of van VEB Stuck und Naturstein, evenals organisatorische en planningsexpertise uit het Oosten, ook veel knowhow uit het Westen in de SEZ verwerkt. De grote glasfronten bijvoorbeeld: de ruiten daarvoor kwamen uit West-Duitsland.”

BIJZONDER
Wanneer we aan Reiß vragen wat het bijzondere aan dit project is heeft hij zijn antwoord snel klaar. “Het is een open, modern gebouw met een voor die tijd zeer geavanceerde warmteterugwinningstechniek. Over het algemeen hebben we alles gepland met de modernste technologie: de automatische toegang, de douches, de scheidingswanden, het verlichtingsconcept. De DDR sloot geen compromissen als het om zijn vlaggenschipprojecten ging.”

“Toen de SEZ openging, vergeleken de kranten het met een UFO die plotseling was geland. De creatie was voor DDR-normen ongebruikelijk omdat er niet de gebruikelijke jaren van planning vooraf waren geweest. Dit kwam omdat het praktisch was gekocht. En zo was het na twee jaar bouwen klaar.”

LANGE RIJEN OM BINNEN TE KOMEN
Na de opening wilden alle DDR-burgers naar binnen, er stonden lange wachtrijen voor het gebouw. “Het was een bad voor de bevolking. En het was gewoon prachtig omdat het zoveel te bieden had. Niet alleen zwemplezier, maar ook schaatsen, rolschaatsen, gymnastiek, balsporten, bowlen, restaurants, pubs, theater… Hier werd feest gevierd en gedroomd. De SEZ was een soort Caribische vervanging.”

De architect was zelf niet aanwezig bij de opbouw en de opening. “Omdat ik heel mijn hart en ziel in de SEZ heb gestoken, was het zeker niet altijd gemakkelijk. Maar ik liet mijn collega’s altijd vertellen hoe het er op de bouwplaats uitzag, ik zag foto’s van het casco en hoe VEB Expansion Berlin de binnenwerkzaamheden op basis van onze schetsen heel goed heeft uitgevoerd.”

“Ik was vooral trots op het feit dat we geen asbest gebruikten voor de brandbeveiliging . Toen men later zocht naar een reden om de SEZ na de hereniging te slopen, was er in ieder geval geen sprake van asbest, zoals het geval was met het Paleis van de Republiek. We beschermden de SEZ met een ander systeem, dus daar was ik blij mee.”

Toch zag hij het gebouw voor de val van de Muur. “Dat was in 1988, toen mijn vader stierf. Destijds mocht ik voor zijn begrafenis naar Dresden, en op de terugweg stopten mijn familie en ik bij de SEZ. Het was 18.00 uur en we hadden iets te eten op de bowlingbaan. Ik vond het geweldig om er eindelijk te zijn. Het was precies zoals ik het gepland had.”

Kort daarna viel de Muur en werden de activiteiten bij de sportfaciliteiten en evenementen geleidelijk stopgezet en werd bijna het gehele personeelsbestand van SEZ ontslagen. Na de val van de Muur verliep het baden niet meer zo goed. “Mensen wilden Berlijn verlaten, ze wilden reizen of naar een van de nieuw gebouwde recreatie- en thermale baden in Brandenburg gaan . De SEZ kon niet langer economisch worden geëxploiteerd. In de DDR was dat niet het geval: de entree- en restaurantprijzen werden sterk gesubsidieerd en er waren eerlijk gezegd veel te veel werknemers.”

VERVAL
Het gebouw is al jaren in verval. “Destijds wilde de Senaat er alleen maar vanaf. Natuurlijk heb ik het verhaal gevolgd. Nadat de SEZ in 2003 voor één euro aan de investeerder uit Leipzig was verkocht, heb ik zelfs de heer Löhnitz benaderd en hem mijn hulp aangeboden. Maar hij wilde er niets van weten. Ik denk dat hij altijd alleen het onroerend goed in gedachten had en nooit de SEZ.”

“Halverwege de jaren negentig maakte ik zelfs ontwerpen voor het stadsdeel en de Eerste Kamer. Er waren investeerders die een bioscoop in de SEZ of een sportwarenhuis wilden installeren. Helaas is daar nooit iets van gekomen. Het is heel vreemd dat het gebied destijds naar de heer Löhnitz ging.”

En nu komt het nieuws dat de Senaat van plan is de SEZ te slopen. Wat gaat er in jou om?
“Allereerst is het geen verrassing als je het ontwikkelingsplan kent, dat al een paar jaar bestaat. Het is een triest verhaal, maar wel één dat niet te voorkomen is. Ik heb zelf geen macht, ik heb alles gedaan wat ik kon.”

Geef een reactie