Trabi’s en Poolse Fiat’s op gezamenlijke tour

Polski Fiat was voor Poolse buren wat Trabant was voor DDR-burgers. De liefhebbers van beide auto’s ontmoetten elkaar onlangs op een gezamenlijke bijeenkomst.

De mensen die elkaar afgelopen weekend hebben leren kennen op het terrein van de Trabbi Buggy Club ’93 en de IFA collectie in Quilow zijn met elkaar verbonden door het plezier van auto’s uit vervlogen tijden. In totaal 28 vertegenwoordigers van twee Poolse Polski Fiat Clubs gingen op weg naar een bezoek aan de West-Pommeren Trabi-vrienden om het land en haar mensen te leren kennen – maar natuurlijk ook om over auto’s te praten.

Het geheel vond plaats in het kader van het Interreg-project ‘South Baltic Manors’, waarvan de Trabiclub al op vele manieren heeft geprofiteerd, meldt clubvoorzitter Jens Rüberg – nu de grensoverschrijdende uitwisseling met de Poolse autoclubs, waar alles om draait het merk Polski Fiat draait.

Direct na aankomst van de gasten werden de motorkappen van de voertuigen geopend en werden de details van de voertuigen met handen en voeten besproken in een mengeling van Duits, Engels en een beetje school-Russisch. Tijdens een rondleiding door de tentoonstelling van de IFA-collectie in Quilow waren de Poolse autoliefhebbers verbaasd, aldus Rüberg, die zelf over elke autoschat uit de collectie een verhaal te vertellen heeft. Hij zou tot nu toe niet zoveel aanknopingspunten hebben gehad met de Polski Fiat en zou dit weekend veel hebben geleerd over deze klassieke auto’s, die net zo doordrenkt zijn van geschiedenis.

Het Italiaanse automerk Fiat had in de jaren twintig al een licentieovereenkomst met Polen gesloten en vanaf 1934 werden in Polen individuele Fiat-modellen gebouwd en verkocht onder de naam Polski Fiat. Na de Tweede Wereldoorlog werd de overeenkomst verlengd en werden zowel Polski Fiat 125p- als 126p-modellen op de markt gebracht in hun Poolse thuisland en in de rest van Europa. Bovenal geldt de kleine en compacte 126p nog steeds als het symbool van de Polski Fiat en doet hij qua cultstatus geenszins onder voor de VW Kever, de Citroën eend of de Trabant uit de voormalige DDR.

Op zaterdag werden de Trabis en Polski Fiats uitgelaten en gingen de aanwezigen op tour over het eiland Usedom. Een eerste tussenstop leidde de autoclubs naar het DDR-museum in Dargen. Op uitnodiging van kasteelheer Jan Fidora werd het konvooi uitgenodigd voor de lunch in de waterburcht Mellenthin. Daar konden de trotse autobezitters hun geliefde parkeren direct voor de historische muren op de binnenplaats van het kasteel en waren daarom een ​​populair en vooral ongewoon fotomotief voor veel autominnende gasten.

Na terugkomst in Quilow werd tot diep in de nacht een heus Ostalgie-feest gevierd en voor zondag stond een bezoek aan de naburige waterburcht van Quilow op het programma. Voor het afscheid van de gasten was er een stevige erwtensoep uit de veldkeuken. “Een reünie in Polen is al stevig gepland”, zegt Jens Rüberg. Over vier weken gaat de Trabis op tournee naar Gdansk.

Voor die tijd heeft de lokale Trabi Club echter een andere vaste datum op zijn eigen evenementenkalender. De volgende oldtimerrally in Vorpommern staat gepland op 25 juni. De gemotoriseerde speurtocht, waarop enkele lastige taken en vragen moeten worden opgelost, begint zoals gebruikelijk vanaf Quilow in de richting van het eiland Usedom en omgeving. “Onze clubscout en Usedom-expert Ronny Hein werkt momenteel weer aan een spannend parcours”, maakt Rüberg ons alvast nieuwsgierig. Maar meer wil hij nog niet verklappen, de rallyfans moeten gewoon weer eens verrast worden.

Geef een reactie