De ‘legergevangenis van de DDR’ was in Schwedt

In DDR-tijden zorgde Schwedt ervoor dat bij veel NVA-soldaten het zweet uitbrak. De militaire gevangenis van de Duitse Democratische Republiek stond in Schwedt. Leden van de Nationale Volksleger (NVA), de kazerne-eenheden en het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen hierheen. Zelfs kleine overtredingen waren voldoende om naar Schwedt te worden gebracht. Vaak gebeurde dit op basis van berekeningen.

Duizenden werden tussen 1968 en 1990 opgesloten in de militaire gevangenis van Schwedt. Er waren drie soorten straffen: gevangenisstraf, militaire detentie en dienst in de tuchtafdeling. Geen van de drie mogelijkheden om opgesloten te worden in de militaire gevangenis van Schwedt was aangenaam. Heel wat gingen als gebroken mannen terug naar hun NVA-eenheden, omdat de tijd in Schwedt later moest worden uitgezeten.

De vereniging DDR-Militärgefängnis Schwedt e.V. werd opgericht in maart 2013, omdat de geschiedenis van de militaire gevangenis van de DDR niet mag worden vergeten.

Tijdens zijn tijd bij de NVA – hij was 19 jaar jong – maakte Detlef Fahle zich nergens schuldig aan. Zijn homoseksualiteit werd zijn ondergang. Hij werd lastiggevallen door meerderen en kameraden. De hele zaak culmineerde in een dronken vaandrig die de jonge soldaat bedreigde met zijn dienstwapen. Het incident escaleerde.

Gelukkig is de toen 19-jarige niet in een verschrikkelijk project geslaagd. Wat echter volgde, was gevangenschap in de militaire gevangenis van Schwedt. Hij zat drie maanden vast. Sommige incidenten heeft hij nooit kunnen vergeten.

Niet bepaald gevarieerd voor een jonge intelligente persoon. In de weekenden was er ook de grote schoonmaak inclusief matrassen. Detlef Fahle en iedereen die in Schwedt gevangenschap moest doorstaan, waren overgeleverd aan een dictatuur. De militaire gevangenis van de DDR in Schwedt wil vooral aan jonge bezoekers het verschil tussen democratie en dictatuur laten zien. Helaas komen er nog niet genoeg schoolklassen voor rondleidingen.

De 58-jarige en zijn collega’s nodigen regelmatig mensen uit voor openbare rondleidingen door de resterende gebouwen. De kazerne waar de gevangenen gehuisvest waren, is al lang gesloopt. Naast ex-gedetineerden zijn ook ex-gevangenismedewerkers betrokken bij de vereniging, die wordt gefinancierd door donaties en lidmaatschapsgelden.

Meer weten? Kijk online.

Geef een reactie