Geld uit het vermogen van de ex-DDR-partijen voor een gedenkteken

De Gedenkstätte Zeithain krijgt 500.000 euro voor de aanleg van een historie- en natuurpad. Het monument doet denken aan een van de grootste krijgsgevangenenkampen van de Wehrmacht, het is een indrukwekkende en goed onderhouden plek, zegt de cultuurbeleidswoordvoerder van de SPD-fractie, Frank Richter. Het geld is afkomstig van subsidies van de Oost-Duitse staten en Berlijn, die afkomstig zijn uit de activa van de partijen en massaorganisaties van de voormalige DDR.

De Wehrmacht had het krijgsgevangenenkamp Zeithain opgezet ter voorbereiding op de Duitse invasie van de Sovjet-Unie in 1941. Eerst deed het dienst als ‘Russisch kamp’, maar in de loop van de oorlog kwamen er ook krijgsgevangenen van andere nationaliteiten. Er was niet genoeg aanbod. Volgens de Stiftung Sächsische Gedenkstätten stierven daar tussen de 25.000 en 30.000 Sovjetgevangenen en meer dan 900 gevangenen uit andere landen – waaronder ongeveer 870 Italianen – aan ondervoeding en de daaruit voortvloeiende ziekten. Op 23 mei 1945 bevrijdde het Rode Leger het kamp.

Foto: DPA

Geef een reactie