Stasi-bekentenissen door DDR-voetballers veroorzaakten schandaal

Dertig jaar geleden opende Torsten Gütschow uit Dresden de doos van Pandora met zijn Stasi-bekentenis. Zijn verhalen over lafheid, leugens en verraad onthulden een treurig hoofdstuk in de Duitse geschiedenis – en lieten op dramatische wijze zien hoe diep de kloven waren voor een lange tijd na het einde van de DDR.

“Ik weet hoe erg het allemaal is. Maar ik heb nog niet de moed gevonden om er goed over te praten. Nu is het moment. Ik wil opnieuw beginnen. En dat kan ik alleen doen als ik alles, echt alles bekentenis.” Het was eind januari 1992 toen Dynamo-spits Torsten Gütschow als een van de eerste Oost-Duitse voetballers een uitgebreide bekentenis aflegde over zijn Stasi-activiteiten in een groot Duits sportblad. Zijn stap was echter niet geheel vrijwillig – vier dagen eerder was hij ontmaskerd door een journalist. Desalniettemin barstten zijn beschrijvingen als een bom in de herenigde, intacte Bundesliga-wereld. Gütschow zelf wilde per direct stoppen met voetballen en Dresden verlaten. Maar zover mocht het niet komen – ook omdat voormalige teamgenoten hem verrassend de hand schudden.

Geleidelijk aan, in de weken na de grote bekentenis, haalden steeds meer Stasi-onthullingen de krantenkoppen in de Bundesliga en veroorzaakten ze opschudding in de clubs – vooral natuurlijk in die in het Oosten. Na Gütschow was Ulf Kirsten een van de eersten die ‘blootgesteld’ werd. Misschien is dat de reden waarom de voormalige speler van Dresden zijn voormalige teamgenoot Torsten Gütschow met vooruitziende blik en begrip behandelde nadat hij was ontmaskerd. Kirsten zelf stond bij de Stasi geregistreerd onder de alias ‘Knut Krüger’.

Maar de voormalige DDR-international weigerde met succes constructief mee te werken. Zijn Stasi-adviseur merkte destijds op: “Kirsten is onredelijk en werkt niet echt mee. We moeten nu voor zijn vader zorgen.” Nog een inzending: “Kirsten kan geen antwoord geven op vragen over het risico van ontsnapping van andere spelers en met wie ze praten. De veronderstelling is dat hij meer weet dan hij zegt.” Kirsten zal later te horen krijgen dat de Stasi hem heeft toegewezen om te ‘ontsnappen aan squadron nummer één’. Voor de DDR-autoriteiten werd hij beschouwd als een potentiële vluchteling.

Ook trainer Ede Geyer was in dienst van de Stasi. Hij deed alsof hij geen andere optie zag: “Ik was gewoon te laf om ertegen in opstand te komen. Dat moet je begrijpen. Wie niet aan dit systeem meedeed, moest er altijd rekening mee houden dat hij spoorloos verdween.” Geyer meldde angstaanjagend: “Ik had bijna elke dag contact met de staatsveiligheid. Ik heb mondeling of schriftelijk gerapporteerd over bijna elke speler die ik sinds 1971 heb behandeld.” Geyer zelf geloofde (en hoopte) echter dat hij niets had gedaan dat ‘anderen schaadde’.

Een van de meest populaire zaken was echter die van Torsten Gütschow, vooral vanwege de uitgebreide bekentenis. Zijn alias als Stasi-informant was ‘IM Schröter’. Gütschow legde uit: “Ik heb altijd geprobeerd veel te schrijven zonder echt iets te zeggen, wat andere spelers onder druk zet. Ik weet niet precies of ik iemand echt kwaad heb gedaan. Ik hoop dat dat niet het geval is, maar ik kan niets uitsluiten.”

Vlak voor het grote interview bekende Gütschow zijn verhaal aan het team: “Ik kon de jongens niet echt in de ogen kijken – en zij mij ook niet. Maar ze zeiden dat ze me zouden vergeven. Misschien zeiden ze het alleen omdat ze heb me nodig in de strijd tegen degradatie naar de Bundesliga. Ik heb nu vertrouwen nodig en dat wil ik teruggeven. Al is het maar met goals!” Maar dat klonk makkelijker dan het uiteindelijk in werkelijkheid was. Gütschow had een lawine veroorzaakt – ook in Dresden en bij Dynamo zelf. Het onderwerp lag nu op tafel en dus waren er bijna elke dag nieuwe onthullingen die sportief succes moeilijker maakten.

En anderen haalden in deze dramatische dagen ook hun verleden in. Coach Jörg Berger kwam begin jaren tachtig naar het Westen. Tijdens een gesprek met Rostocks president Kische na de hereniging werd hij echter meteen herinnerd aan deze tijd van lang geleden: “De manier waarop Kische mij behandelde, doet me veel denken aan de machinaties in de voormalige DDR. Het maakt me bang. Degenen die macht gebruikten om te misbruiken, die profiteerden van het regime, zijn nu weer aan de macht. Degenen die 40 jaar geleden hebben, zijn nu werkloos.”

Op dat moment was de coach van Uwe Reinder in Rostock. Toen Berger een baan bij Hansa afwees, maakte Kische duidelijk: “Hij vroeg me ons telefoontje te vergeten. Ik moet zeggen: we hebben elkaar nooit gesproken.” En Axel Kruse uit Frankfurt kwam ook uit de voormalige DDR en werd verontwaardigd door een voormalige teamgenoot. Over Florian Weichert van Rostock zei Kruse zonder aarzelen: “Een viezerik. Hij werkte voor de Stasi en was op mij gericht, verraadde zijn eigen vrienden. Toen we vorig seizoen in Rostock speelden, wilde hij me omhelzen. Toen kreeg ik haat. Ik deed drie stappen achteruit en siste alleen maar: ‘Ga weg.’ Wat een walgelijke types zijn er!”

Direct na zijn uitgebreide bekentenis precies dertig jaar geleden had Torsten Gütschow meer geluk. Zijn voormalige teamgenoot Matthias Sammer zei: “Ik heb Torsten aan de telefoon gesproken en wil hem graag helpen, want ik vertrouw hem nog steeds.” De voormalige doelpuntenmaker Torsten Gütschow uit Dresden werkt nu als coach. De 59-jarige is momenteel op zoek naar een nieuwe baan.

Geef een reactie