Voormalige DDR TV-studio wordt theater

De voormalige TV-studio 5, die gebruikt werd voor de DDR-TV, is geheel verbouwd en doet vanaf heden dienst als theaterzaal. De naam ‘Theater Ost’.

“In de loop van de pandemie moesten we onze oude kamers in een klein gebouw verlaten. Met het oog op de afstandsregels waren ze niet meer groot genoeg”, legt directeur van Theater Ost, Kathrin Schülein, uit.

Maar dat ze een nieuw artistiek onderkomen zouden vinden in de oude omroepzaal van de bekendste nieuwsuitzending in de DDR en in het voormalige ‘Theater des Fernssehen der DDR’, hadden ze bij Theater Ost nauwelijks durven dromen. Binnen een paar dagen hebben ze de renovatie van de studio die voorheen als magazijn werd gebruikt, afgerond.

De DDR-televisie gaf in 1952 opdracht voor het monumentale pand aan de Adlershof in Bauhaus-stijl. De architect Franz-Ehrlich, naar wie het hele ensemble bij het S-Bahn-station Adlershof is vernoemd, ontwierp een zaal met maximaal 520 zitplaatsen in het parket en de etage in een van de gebouwen, dat later Studio 5 zal worden.

In 1957 werd de zaal, van waaruit opera’s en televisiespelletjes – ook met Herbert Köfer – werden uitgezonden, gestript en omgebouwd tot Studio 5. Vanaf nu liep de ‘Aktuelle Kamera’, het dagelijkse nieuws van het Oosten, de betrouwbare stem van de partij, hier elke avond om half acht. Met haar start, vijf dagen voor de eerste editie van de ARD-Tagesschau, was de ‘Aktuelle Kamera’ immers het oudste Duitse televisiejournaal.

Overdadige berichtgeving over vergaderingen van het Centraal Comité, partijcongressen van de SED, onderscheidingen en bezoeken van ambtenaren aan maaidorsers en landbouw, berichten over gerealiseerde plannen en de verplichte berichtgeving over drugsdoden in de BRD waren kenmerkend voor de journaaluitzending met de kenmerkende fanfare-intro. Met het einde van de DDR-televisie op 31 december 1991 bleef de zaal leeg en in een diepe slaap.

Theater Ost gebruikte het tijdelijk als pakhuis. De huidige eigenaar van het pand, Stefan Klinkenberg, heeft een hart voor kunstenaars en heeft de verhuizing nu mogelijk gemaakt. Terwijl het gebouw wordt verbouwd, komt er in eerste instantie voor twee jaar een speeltuin voor Theater Oost. Een donatie van 100.000 euro van Neustart Kultur en donaties maakten de ombouw van het voormalige theater tot het nieuwe Oosttheater mogelijk.

In de studio werden tonnen stoffen aangebracht, de verwarming, die vanwege de sterke koplampen in de voormalige televisiestudio was uitgevallen, moest weer in bedrijf, er moesten tribunes, techniek en een verende vloer komen. Het publiek zit nu waar het bureau van de AK-moderator ooit stond toen, na bijna 30 jaar onafgebroken niet te zijn gebruikt, de studio weer tot leven komt.

Het Oosten herdenken, het opnieuw vormgeven, het opnieuw ensceneren zonder het verleden te vergeten, dat is wat Schülein zegt. “Alleen zij die het verleden kennen, kunnen het heden begrijpen. En opdat ook deze nieuwe start kan slagen, wordt het stokje overgedragen aan de grootmeester van de ‘huidige camera’, Klaus Feldmann, zo kondigt de theaterdirecteur aan.

Van 1961 tot september 1989 was Feldmann hoofdwoordvoerder van ‘Aktuelle Kamera’. Om zijn oude baan weer op te pakken, leest hij deze dagen in het theater voor uit zijn boek ‘Verhörte Hörer’ – Bitte Ruhe! Wir gehen auf Sendung!’, waarin hij de sluizen opent van de herinnering aan veertig jaar slip of the tongue bij de DDR-omroep.

Geef een antwoord