Voetbalfans spuiten graffiti op East Side Gallery in Berlijn

Het is een monumentaal erfgoed en is een wereldberoemd symbool voor de val van de Berlijnse Muur en de vrijheden die men in Oost-Berlijn kreeg: de East Side Gallery. Het langst overgebleven stuk van de Berlijnse Muur werd in 1990 besproeid met allerlei politieke kunst – nu hebben voetbalfans uit Rotterdam hun minder artistiek waardevolle deel bijgedragen aan de graffitigalerij.

De wereldberoemde East Side Gallery in Berlijn is woensdagavond 3 november door Nederlandse voetbalfans beklad met een ‘Feyenoord’-logo. Dit maakte de Berlijnse politie bekend. Inmiddels zijn twee Nederlanders, van 21 en 25 jaar op verdenking aangehouden. In beide gevallen werden verfresten aangetroffen op de handen en verfspuitbussen. Een medewerker van een beveiligingsbedrijf zag naar verluidt het duo met de kap de graffiti over de delen van de Muur uitsmeren.

De belettering was ongeveer 18 meter lang en twee meter hoog. De achtergrond was de wedstrijd van Union Berlin tegen de ploeg van Feyenoord Rotterdam afgelopen donderdag. De monumentale East Side Gallery werd in 1990 gebouwd op een 1,3 kilometer lang stuk van de voormalige DDR-grens tussen de districten Friedrichshain in het oosten en Kreuzberg in het westen van Berlijn.

Dit was niet het enige dat gebeurde rondom het voetbalgebeuren deze week. Op diverse plekken in Berlijn waren er ongeregeldheden. Een delegatie van de bond met clubvoorzitter Dirk Zingler werd de avond voor de wedstrijd in een bar aangevallen door hooligans. Op de dag van de wedstrijd waren er botsingen tussen voetbalfans en de lokale politie. Volgens de politie waren er 75 arrestaties, zeker drie Berlijnse supporters raakten gewond door een politiehond.

Vanwege dit gebeuren wordt er een extra oogje in het zeil gehouden voor achtergebleven voetbalsupporters in de stad.

Geef een antwoord