Herinnering aan de bouw van de Muur 60 jaar geleden

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de bouw van de muur vond afgelopen week de centrale herdenkingsbijeenkomst bij het gedenkteken van de Berlijnse Muur aan de Bernauer Strasse in Berlijn plaats. Ongeveer 150 gasten, waaronder de bondspresident van de Bondsrepubliek Duitsland, Frank-Walter Steinmeier, de regerend burgemeester van Berlijn, Michael Müller, de minister-president van de deelstaat Brandenburg, Dietmar Woidke, de federale regeringscommissaris voor cultuur en media, Monika Grütters en de vakbondscommissaris, de slachtofferverenigingen van de communistische tirannie, Dieter Dombrowski, evenals talrijke hedendaagse getuigen namen deel aan de herdenkingsbijeenkomst.

In zijn toespraak bij de Kapelle der Versöhnung (Kapel van Verzoening) benadrukte de bondspresident: “De Muur was het onmiskenbare teken van een onrechtvaardige staat die in de ogen van zijn eigen burgers soeverein noch legitiem was. Eigenlijk het begin van het einde – dat nog te lang op zich liet wachten.” De regerende burgemeester van Berlijn, Michael Müller, sprak over de muur als een ‘brutale barrière die de vrije van de onvrije wereld scheidde’.

De directeur van de Stichting Berlijnse Muur, Axel Klausmeier, zei: “Met steeds nieuwe onderwijs- en communicatievormen, vragen stellen over het verleden en het heden en, in een steeds meer diversifiërende samenleving, een voorbeeld stellen tegen elke vorm van uitsluiting, tegen actieve “ partij kiezen ” Bevorderen van antidemocratische tendensen: dat is ons basismandaat en tegelijkertijd de leidraad van ons dagelijks werk, het gaat ons in wezen om het kritisch kunnen onderzoeken van de geschiedenis en het overdragen van kennis met een democratische waardehorizon.”

De focus van het evenement lag op de herinneringen van hedendaagse getuigen Renate Werwigk-Schneider en Brigitta Heinrich. Terwijl dr. Renate Werwigk-Schneider in 1968 werd vrijgekocht door de Bondsrepubliek na twee mislukte ontsnappingspogingen uit de DDR en enkele jaren gevangenisstraf, woonde Brigitta Heinrich na 1961 in Klein-Glienicke bij Potsdam, dat door de Muur werd omsloten als speciale veiligheidszone in de DDR.

Tijdens de daaropvolgende kransleggingsceremonie hield Dieter Dombrowski een toespraak bij het gedenkteken van de Berlijnse Muur. Het monument is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de communistische tirannie.

Geef een reactie