Hoe Chapman University een stuk van de Berlijnse Muur naar de campus bracht

Op een zonnige namiddag in november staart kunstenaar Richard Turner uit over de schaduwrijke vijver die een fragment van de Berlijnse Muur omcirkelt in Liberty Plaza van Chapman University . Voor Turner, die het plein 22 jaar geleden ontwierp, blijft de kracht en sterkte van het monument ongewijzigd.

Het bijbelcitaat, geparafraseerd door Abraham Lincoln, 16e president van de Verenigde Staten, ‘Een verdeeld huis kan niet staan’, diende als belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van het monument en is gebeiteld in de steen die de vijver omringt. Toen de emeritus hoogleraar die woorden jaren geleden voor Liberty Plaza koos, dacht hij aan de Koude Oorlog, de lange schaduwen van Vietnam en een racistisch geladen Verenigde Staten.

“De tijden zijn misschien veranderd, maar de woorden resoneren meer dan ooit”, zegt hij. “Tegenwoordig is ons land zelfs nog meer gepolariseerd en je kunt zien dat het citaat van Lincoln vandaag relevanter is dan toen ik dit monument ontwierp”, blikt Turner terug.

Het is meer dan 30 jaar geleden sinds de val van de Berlijnse muur die het einde betekende van de Koude Oorlog op 9 november 1989. De muur was niet alleen een fysieke barrière die Oost- en West-Berlijn verdeelde, het was een symbool van het verpletteren van de vrijheid Communistische Sovjetmacht.

Voor de meeste Chapman-studenten vond deze historisch belangrijke gebeurtenis plaats meer dan een decennium voordat ze werden geboren. Het project begon in 1997 toen emeritus-president Jim Doti een van de laatste stukken van de Berlijnse muur veiligstelde. Nu is Liberty Plaza de thuisbasis van Chapman’s eigen fragment van de Berlijnse Muur, gelegen in een rustige omgeving nabij Roosevelt Hall en omgeven door dikke heggen, afgezien van de drukte van studenten die zich naar de klas haasten.

Een bezoek aan het monument van de Berlijnse Muur in de Ronald Reagan Presidential Library in 1996 inspireerde Doti om een ​​stuk van de muur naar Chapman te brengen. “Ik zei ‘dit is iets dat we bij Chapman moeten krijgen’, het is zo’n belangrijk onderdeel van de geschiedenis”, zegt Doti.

Doti nam contact op met de burgemeester van Berlijn om een ​​stuk van de muur te bemachtigen met de hulp van Marilyn Harran , Ph.D. en directeur van het Rodgers Center for Holocaust Education, die zijn brieven in het Duits vertaalde. De stad Berlijn had besloten de resterende stukken van de muur te behouden, maar ze hadden nog een stuk over om weg te geven. De voormalige Amerikaanse vertegenwoordiger Chris Cox hielp bij het opruimen van bureaucratische rompslomp waardoor Chapman het stuk kon claimen.

Maar de taak om de gigantische betonnen plaat te vervoeren was verre van eenvoudig. Doti was altijd vindingrijk en vond Global Transportation Service Inc. in de Gouden Gids en belde ze op. Na het horen van Doti’s droom om het fragment van de Berlijnse Muur naar Chapman te brengen, bood de voorzitter van het bedrijf, Guy Fox, aan het fragment gratis te vervoeren.

Op 8 september 1997 arriveerde het fragment van de Berlijnse muur na een reis van vier weken per kraan, schip, vrachtwagen en trein.

Voor president Doti was het hebben van een stukje van de muur niet genoeg; het muurfragment had een passend huis nodig. De taak ging naar de openbare kunstenaar Richard Turner, die een grotere ruimte voor ogen had die ‘de aanwezigheid van vrede in het landschap zou uitbreiden’.

Met financiering door Lord Swraj Paul, een lid van het House of Lords in het Britse parlement, Norma en Bob Lineberger, en Libby en Ed Pankey, werd Liberty Plaza werkelijkheid.

Geïnspireerd door het Lincoln Memorial, nam Turner een grote stoel in zijn ontwerp op die tegenover het muurfragment staat.

Foto’s: Jules Paholio via Chapman University

Geef een reactie