Rondleidingen bij Grenzdokumentations-Stätte Lübeck-Schlutup

Op zaterdag 8 mei zijn er twee mogelijkheden om rondgeleid te worden bij de Grenzdokumentations-Stätte Lübeck-Schlutup. Om 11.00 en 14.00 uur zijn belangstellenden welkom.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan online.

chlutup was de meest noordelijke grensovergang van Duitsland en de enige in de buurt van een grote stad. De grens strekte zich uit van de Oostzee tot aan de Ratzeburger See en liep lange stukken langs de twee rivieren Trave en Wakenitz. Lübeck was ook de bakermat van de federale grenswacht. De verdeling van Duitsland op dit gebied is indrukwekkend gedocumenteerd in het voormalige douane-inklaringsgebouw aan de Schlutuper Wiek. Het kleine grensverkeer, spannende ontsnappingsverhalen en tot slot het grenzeloze gejuich na de opening op 9 november 1989 herinneren aan het belangrijkste hoofdstuk uit de recente Duitse geschiedenis.

Geef een reactie