Bijzondere Trabant aan de gevel

Het is alsof iemand op het parkeerdek boven de winkel per ongeluk het gaspedaal heeft ingedrukt in plaats van de rem. En met zijn oude Trabantje zo dwars door de gevel van Rejoez in Den-Helder is gereden. Schijn bedriegt, er is geen parkeerdek. De Trabant is bewust zo opgehangen. Als bijzondere blikvanger.

Ooit moest je er in Oost-Duitsland jaren op wachten voor je hem mocht kopen: de Trabant en dan ook nog in flitsende kleuren als grauwgeel, lichtblauw of grijs. De eerste kwam eind jaren 50 uit de fabriek, bijna 3,1 miljoen exemplaren later rolde in 1991 de laatste van de lopende band. Sinds zondagmorgen hangt een Trabant aan de gevel van Rejoez, De winkel is tijdelijk in een pand van Woningstichting/Helder Vastgoed aan de Spoorstraat gevestigd.

Onderneemster Mai-Lin van Dongen, die samen met haar moeder Inge Dekker Rejoez runt, tikte de motorloze Trabant voor een appel en een ei op de kop. Ze voorzag hem van originele koplampen en andere attributen. De Trabant werd in de oorspronkelijke Oost-Duitse lichtblauwe kleur gespoten. Van Dongen regelde vergunningen bij de gemeente alsmede toestemming van pandeigenaar Woningstichting/Helder Vastgoed BV en van de buren.

Zondagmorgen werd de Trabant met behulp van een heftruck aan een reusachtige stalen balk achter de gevel van het pand aan de Spoorstraat bevestigd.

Foto: Mai-Lin van Dongen

Geef een reactie