Er zijn nog nooit SED-slachtoffers geweest

De Duitse Communistische Partij, opgericht in 1968, telde vorig jaar nog 2850 leden, volgens het ‘Verfassungsschutzbericht 2019’. Erevoorzitter is de decennia geleden overleden ex-communist Max Reimann (1898-1977). Het ‘centrale orgel’ is de wekelijkse krant ‘Unsere Zeit’, die in Essen gemaakt wordt, met een verkochte oplage van 6.000 exemplaren. Het aantal mensen dat de krant leest is meer dan twee keer zo hoog als het aantal partijleden. De hoofdredacteur van 2012 tot 2016 was Nina Hager uit Oost-Berlijn.

Ze is de dochter van Kurt Hager (1912-1998), geboren in 1950, een topfunctionaris van de SED die, als hoofd van de ‘Ideologische Commissie van het Centraal Comité van de SED’ van 1963 tot 1989, de zuiverheid van het marxistisch-leninistische onderwijs moest bewaken. In de laatste jaren voor de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd hij belachelijk gemaakt als een ‘behangheks’ omdat hij de hervormingskoers van Moskou niet wilde erkennen.

In het ‘Unsere Zeit-nummer’ van 24 juli dit jaar bespot Nina Hager de SED-slachtoffers die volgens haar niet bestonden. Daarom zet ze het woord tussen aanhalingstekens. Alleen al de suggestie van drie leden van de Bondsdag, van wie twee uit de nieuwe deelstaten, om een ​​federale commissaris voor de SED-slachtoffers te benoemen zodra de federale autoriteit voor de Stasi-dossiers in Berlijn in de zomer van 2021 wordt opgeheven, maakt haar bijzonder boos.

Ze heeft een hekel aan Katrin Budde, die in 1965 in Magdeburg werd geboren en nu in Sangerhausen woont en sinds vele jaren lid is van de parlementaire fractie van de SPD, omdat ze bij deze kwestie betrokken raakte waardoor ze ‘in staat was om met succes een ingenieursdiploma in de DDR af te ronden’.

Het feit dat de SED-slachtoffers vandaag de dag opnieuw aandacht krijgen, nu het aantal voormalige DDR-gevangenen daalt, kan alleen maar worden toegejuicht. Nina Hager heeft een heel andere mening: “De belangstelling voor de delegitimering van de DDR en de SED blijft onafgebroken.”

Geef een antwoord