De persoonlijke kant van het verhaal van een DDR-spion

De Koude Oorlog en de internationale politiek die het tot stand bracht, waren vol spraakmakende afvallers: Rudolf Nureyev stormde in 1961 naar Franse veiligheidsagenten op een luchthaven van Parijs; een Noord-Koreaanse militaire officier die in 2017 over de demarcatielijn racete, eerst met de auto en vervolgens te voet; een handvol Cubaanse honkbalspelers die naar de Verenigde Staten vliegen om te tekenen bij de grote competities. Zulke momenten laten een sterke indruk achter in het nationale geweten – en kunnen als krachtig politiek kapitaal dienen. Deze gevallen van groot persoonlijk risico en opoffering zijn een van de manieren waarop wereldmachten scoren.

De korte documentaire ‘Betrayal’ bekijkt de gevolgen van een van deze overlopers vanuit een andere hoek en vertelt het verhaal van hoe de vlucht van een Oost-Duitse spion de familieleden die hij achterliet beïnvloedde.

In januari 1979 werkte Werner Stiller voor het Oost-Duitse Ministerium für Staatssicherheit, beter bekend als de Stasi, toen hij valse uitreisvisa bemachtigde, door de checkpoint aan de Friedrichstrasse liep en in de metro stapte. Hij trad op als dubbelagent en liet gefotokopieerde Stasi-documenten achter voor de West-Duitse inlichtingendienst. Kort na het overlopen van Stiller meldde Bob Schieffer, destijds een presentator van het ‘CBS Evening News’, dat Westerse inlichtingendiensten vijf Oost-Duitse spionnen hadden geïdentificeerd die in West-Duitsland werkten – ze waren allemaal gearresteerd, meldde Schieffer, op basis van informatie die Stiller had verstrekt.

Uiteindelijk, volgens een rapport werden bijna honderd spionnen geïdentificeerd, en zeventien brachten een tijd door in de gevangenis, gebaseerd op inlichtingen die Stiller deelde. Westerse inlichtingendiensten, die vaststelden dat het voor Stiller niet veilig was om dicht bij de Duitse grens te blijven, brachten hem naar de Verenigde Staten, waar hij door de CIA een nieuwe identiteit kreeg.

“Ten tijde van de Koude Oorlog was alles wat je in de media hoorde de feitelijke daad van overlopen – en niet de persoonlijke verhalen van de deelnemers”, vertelt Scott Calonico, de regisseur en producent van ‘Betrayal’. Hij probeerde het verhaal op een andere manier te vertellen. “Dus je hebt dit kleine, korte stukje nieuws dat werd uitgezonden voor kijkers in de Verenigde Staten, in de trant van’ Ja, we hebben er nog een ‘, maar daarachter heb je deze familie die uit elkaar werd gescheurd.”

Toen hij in de VS aankwam, veranderde Stiller, een voormalige natuurkundestudent, zijn naam en schreef hij zich in aan de Washington University in St. Louis, waar hij een MBA behaalde. Hij kreeg een lucratieve baan bij Goldman Sachs en begon een nieuw leven. Tijdens Stiller’s jaren in de VS neemt de geschiedenis het over: de Berlijnse Muur valt en Duitsland wordt verenigd. Maar de focus van ‘Betrayal’ ligt niet op de manier waarop Stillers overlopen deze wereldhistorische gebeurtenissen kruisen, maar op wat er met de vrouw van Stiller en twee jonge kinderen thuis gebeurde. In een brief die hij voor zijn vrouw achterliet, gaf Stiller een zwakke opmerking over zijn verdwijning: “Ik begrijp het zelf nog niet eens.” Zijn vrouw, verrast toen twee Stasi-rechercheurs bij haar op de stoep kwamen, pleitte niet op de hoogte van het plan van haar man. ‘Betrayal’ legt het verhaal van Stiller samen – via brieven, documenten.

Hudson was te jong toen zijn vader wegging, zegt hij, om nog herinneringen aan hem te hebben, maar hij merkt op dat zijn zus ‘behoorlijk gehecht’ was. Later, toen de kinderen naar hun vader vroegen, kregen ze simpelweg te horen: “Je vader was een slechte man.” Toen Hudson een jonge tiener was, nam Stiller een andere baan aan, dit keer bij de Lehman Brothers, en verhuisde naar Frankfurt om een ​​nieuw kantoor te openen. Terwijl hij daar was, ontmoetten de kinderen hem, maar de verlatenheid was moeilijk te overwinnen en de ontmoeting leidde niet tot totale verzoening.

Hudson ontmoette documentairemaker Scott Calonico toen de twee in 2014 samenwerkten bij een bedrijf. “Op een dag, na een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met collega’s, bespraken we allemaal wat onze vaders deden”, vertelde Calonico. ‘Andy kreeg lucht van het gesprek en hij zei: “Mijn vader was vroeger een spion.” Calonico was meteen geïntrigeerd. “Ik trok Andy opzij de studio in, zette hem voor de camera, gaf hem een ​​paar biertjes en hij vertelde me zijn verhaal.” Maar het verlangen van de filmmaker om een ​​mysterie te ontrafelen wordt getemperd door de ambivalentie van een zoon. Het is niet duidelijk hoeveel Hudson echt wil horen over het nieuwe leven van zijn vader. Als hem ronduit wordt gevraagd: ‘Wil je meer weten over je vader?’, protesteert Hudson. Het is duidelijk een pijnlijk onderwerp. “Hij was geen gemakkelijk personage. Nooit. In ieder geval.”

‘Betrayal’ zit vol met spionage en intriges. Er is het briefje dat Stiller achterliet voor zijn vrouw, waarin hij haar de opdracht gaf ‘de brief te verbranden als je hem eenmaal gelezen hebt’, en die, zo blijkt, misschien niet alleen door hem geschreven is. Er is een suggestie van een affaire in New York. En, de langste schaduw werpend, is er het lot van Stiller. Toen de filmmakers Stiller gingen interviewen, die met pensioen was gegaan in Boedapest, werden hun inspanningen afgebroken. Op 22 december 2016 werd het lichaam van Stiller ontdekt in de rivier de Donau. Hij was negenenzestig.

Geef een reactie