Op zoek naar ervaringen van DDR-kinderen in tehuizen

DDR-kindertehuizen – dit is vaak een synoniem voor heropvoeding en traumatische ervaringen van de betrokken kinderen. Maar hoe beleefden de kinderen de DDR? Onderzoekers van de Universiteit van Leipzig onderzoeken deze vraag nu. Hiervoor zijn ze op zoek naar voormalige DDR-kinderen die hun jeugd in tehuizen hebben doorgebracht. Waar zijn de wetenschappers precies in geïnteresseerd en hoe verloopt het onderzoek?

Ongeveer 500.000 kinderen in de DDR brachten hun jeugd door in tehuizen. 500.000 verhalen die stuk voor stuk anders gingen. Een studie van de Universiteit van Leipzig wil dit bereik nu verkennen.

Heide Glaesmer leidt het federaal gefinancierde onderzoek. Ze is hoogleraar medische psychologie aan de universiteit van Leipzig. Glaesmer is van mening dat de geschiedenis van de DDR-kinderen in de zorg psychologisch onvoldoende is onderzocht. Daarom is Glaesmer nu op zoek naar voormalige DDR-kinderen in zorg om hen te interviewen voor het onderzoek. Ze wil weten hoe kinderen het in de tehuizen gehad hebben en wat voor ervaringen ze hebben opgedaan. “Maar we zijn ook geïnteresseerd in hoe mensen met deze ervaringen omgingen, met wie ze erover spraken, welke betekenis het vandaag nog voor de betrokkenen heeft, enzovoort”, zegt Glaesmer.

“We zoeken mensen die in de normale DDR-kindertehuizen zijn geweest – maar ook in speciale of doorgangshuizen en in de jeugdwerkcentra. Dus waar moeilijk op te voeden kinderen , zoals de DDR-leiders ze noemden, op één lijn zouden moeten worden gebracht. De enquête, waarvoor men zich kan inschrijven, vindt plaats in Leipzig aan de universiteit en kent twee fases. De deelnemers krijgen eerst een vragenlijst die ze thuis moeten invullen. Ook daarbij kunnen de onderzoekers helpen”, zegt Heide Glaesmer. “De tweede stap zijn persoonlijke interviews op de universiteit. Er is geen bovengrens voor het aantal deelnemers”, zo vervolgt Glaesmer.

De onderzoeken waren al aan de gang en zouden de komende maanden doorgaan. De eerste resultaten zouden al volgend jaar beschikbaar moeten zijn. De hele studie wordt na 2022 gepubliceerd. “En dan ook nog te zien in het voormalig gesloten jeugdwerkcentrum Torgau”, zo vult Heide Glaesmer aan.

Ze kregen bijvoorbeeld ook geld om een ​​deel van de resultaten op te nemen in een online leermiddel dat in het monument in Torgau staat. Dat betekent dat je het er als het ware kunt zien en dat hoort ook bij museumeducatie.

Geïnteresseerden kunnen online informatie vinden over de DDR-huiskinderenstudie en hoe ze kunnen deelnemen.

Geef een reactie