Erich’s Lampenladen licht weer op

Het einde van het ‘Palast der Republik’ in Berlijn begon 30 jaar geleden. De DDR was in de laatste benen van haar bestaan ​​toen op 19 september 1990 ‘Erich’s Lampenladen’ werd gesloten wegens asbestverontreiniging. 16 jaar later zou de sloop van het prestigieuze gebouw beginnen.

Wereldsterren hadden opgetreden in het huis en de Volkskamer van de DDR had haar zetel in het gebouw. De verjaardag van de sluiting is nu de gelegenheid voor het Berlijnse DDR-museum om de hoogtijdagen van het paleis te herdenken.

De plek voor de show past precies. Omdat het museum tegenover de Schloßplatz ligt, die in de DDR-tijd Marx-Engels-Platz heette en op het terrein waaraan in 1976 het Palast der Republik met veel pracht werd geopend. Het nieuwe Humboldt Forum wacht daar momenteel op zijn opening achter de herbouwde gevel van het Berlijnse stadspaleis. Het plan voor dit gebouw vormde uiteindelijk de aanleiding voor de resolutie van de Bondsdag om het Palast der Republik 30 jaar na de bouw te slopen. Het duurde 24 maanden voordat het gebouw in 2008 voorgoed verdween.

“Geen enkele plaats in Berlijn heeft de afgelopen decennia zulke radicale omwentelingen en herevaluaties meegemaakt als het gebied waarop het Palast der Republik stond. In plaats van het Hohenzollern-kasteel dat in 1950 werd opgeblazen, moest het de DDR vertegenwoordigen”, zegt tentoonstellingsdirecteur Sören Marotz. “Het paleis met de volkskamer was het centrum van de staatsmacht, maar tegelijkertijd ook een huis van het volk.”

Dat laatste wil het DDR Museum nu laten zien in de speciale show, die opent op 23 september en loopt tot 5 april 2021. In 26 vitrines worden exposities tentoongesteld, die vooral laten zien hoe men het Palast der Republik met zijn restaurants, de bowlingbaan, de discotheek, het theater en de grote zaal beleefde als een unieke evenementenlocatie.

Geef een reactie