Brandweer in Kehrigk: Afscheid van de DDR-brandweerwagen

Nog één keer met een sirene en zwaailichten door het dorp: de vrijwillige brandweer van Kehrigk nam dinsdag 30 juni afscheid van hun brandweerauto. Het voertuig van de DDR-fabrikant IFA levert al 17 jaar waardevolle diensten. Nu wordt hij vervangen door een zogenaamde kleine brandweerauto.

Een grote banner is versierd op de koeler van ‘Hotte’. ‘Letzte Ausfahrt’ is erop te lezen. In de late dinsdagmiddag gaat de W50 weer door het hele dorp. Direct daarachter staat de opvolger van ‘Hotte’ – een kleine brandweerwagen (KLF) die een paar uur eerder werd opgepikt door de autoleverancier ‘Brandschutztechnik Görlitz’. Een trotse lokale leider van de blusgroep van Kehrigker zit aan het stuur: Christian Lehmann is de eerste kameraad die de KLF bestuurt.

De oude brandweerauto is in 2003 in gebruik genomen. De geschiedenis gaat echter veel verder terug: na de eerste registratie in 1978 werd de wagen voor het eerst gebruikt in de wijk Marzahn in Berlijn. Toen de Berlijnse brandweer hun vloot vernieuwde, namen de kameraden uit Beeskow de TFL 16/20 (W50) over. De voorlaatste stop was de vrijwillige brandweer van Storkow.

De W50 (radiocode: 17-20-06) heeft de vrijwillige brandweer van Kehrigk ruim 17 jaar lang waardevolle diensten bewezen. Elk jaar werden met hem ongeveer 22 missies betwist, vertelt de lokale brandweerleider Christian Lehmann. Het feit dat het voertuig door de 18 actieve kameraden liefdevol ‘Hotte’ werd genoemd, is te danken aan een goede gewoonte bij de brandweer van Storkow: bijna elk voertuig draagt ​​een naam naast de naam van de brandbestrijdingsroep, meestal als eerbetoon aan verdiende kameraden. De ‘Hotte’ is de bijnaam van Horst-Dieter Görick, “waarop u altijd kunt vertrouwen”, zegt Lehmann.

In de loop van de tijd werd de TLF, die onder meer een goede 2.000 liter brandwater in de tank heeft, vatbaar voor reparaties. Er was ook duur onderhoud. “We stonden voor de vraag of we ons als stad een nieuwe grote brandweerauto konden veroorloven of voor het geld drie kleinere brandweerwagens konden kopen”, zegt Storkow’s stadsgids, Frank Ebert. En dus werd de beslissing genomen voor de tweede variant. Terwijl de districten Klein Schauen en Rieplos een paar maanden geleden hun kleine brandweerwagens in gebruik namen, was de levering van de nieuwe auto voor Kehrigk (radiocode 17-40-06) nog in afwachting. Kostprijs per voertuig: 76.000 euro. Het geld komt voor 100 procent uit het budget van de stad Storkow.

In tegenstelling tot de W50 is de kleine brandweerwagen wendbaar, maar vooral aanzienlijk sneller. “Hij is geladen volgens de DIN-norm”, zegt Christian Lehmann. Jammer is dat hij maar 500 liter brandwater vervoert en geen vierwielaandrijving heeft. Een groter tankvolume en offroad-capaciteit zouden echter aanzienlijk duurder zijn geweest. De twee ‘nadelen’ bederven op geen enkele manier de vreugde van de KLF met ruimte voor zes brandweerlieden. En het gaat de geschiedenis in van de vrijwillige brandweer van Kehrigk. “Het is voor het eerst sinds onze oprichting in 1927 dat we een nieuwe auto krijgen zonder vorige eigenaar”, zegt Lehmann. Het compacte formaat heeft ook het voordeel dat hij en zijn kameraden snel naar medische noodsituaties kunnen gaan – zogenaamde First Responder-Einsätze.

‘Hotte’ gaat niet naar een autokerkhof. De W50, kilometerstand: 23.000, wordt verkocht. Er zijn meerdere belanghebbenden, meldt plaatsvervangend stadsgids Matthias Reinhold. De oude TLF wordt niet meer ingezet, maar krijgt waarschijnlijk een mooie plek in een museum. De leden van de afdeling Alters- und Ehrenabteilung die dinsdag afscheid namen, konden in ieder geval veel verhalen vertellen over ‘Hotte.’

Vorig jaar had de stad Storkow met hulp van de deelstaat Brandenburg een nieuwe draaitafelladder gekocht, waarmee de modernisering van het wagenpark van meer dan 30 voertuigen werd voortgezet. Militair leider van de stad, Frank Ebert, zegt dat er nu nog maar een paar oude auto’s over zijn – de langstzittende is een draagbare Ford-pomp uit de jaren 70, gestationeerd in Groß Schauen. De laatste W50 is momenteel op voorraad bij de vrijwillige brandweer van Groß Eichholz.

Geef een reactie