Tentoonstelling over landbouwvoertuigen en andere DDR-uitvindingen

Vindingrijkheid in plaats van kapitalisme: in een tentoonstelling in het landbouwmuseum in Wandlitz zijn ongebruikelijke landbouwmachines uit de DDR-periode te zien, die mensen zelf hebben samengesteld.

Ze werden ‘benzinekoeien’ of ‘ezels’ genoemd – de zelfgemonteerde tractoren die veel DDR-burgers gebruikten om hun eigen stukje land te bewerken. Er waren ook geen elektronische apparaten zoals grasmaaiers te koop. En dus was vindingrijkheid vereist. De meest merkwaardige voertuigen zijn gemaakt van losse onderdelen van oude militaire voertuigen, onderdelen van satellieten of motoren.

Fotograaf Bernd Hiepe fotografeerde tussen 1992 en 1994 samen met zijn collega Erasmus Schröter knutselaars met hun voertuig in Thüringen. De foto’s zijn nu te zien in een speciale tentoonstelling in het landbouwmuseum in Wandlitz.

Zelfs als de foto’s in Thüringen zijn genomen, waren er in Brandenburg ook uitvinders die hun eigen landbouwmachines assembleerden. Jürgen Lehmann uit Bernau is een van hen. Bij de opening van de tentoonstelling staat hij voor zijn zelfgemaakte freesmachine in de tractorhal van het landbouwmuseum. Met trots presenteert hij zijn voertuig aan de andere bezoekers. Sommigen van hen herkennen meteen dat de banden van een Trabant zijn. “Ze zijn gemakkelijker te besturen en te besturen dan wanneer je alleen ijzeren wielen hebt”, zegt hij. “Dat is de verdere ontwikkeling van een conventionele freesmachine”, zo vervolgt hij met een lach.

In de DDR-tijd had Lehmann een kwekerij en bouwde hij de ongebruikelijke machine om privé leegstaande gebieden te bewerken. Hij en ongeveer 30 andere genodigden zijn hier om de tentoonstelling van fotograaf Bernd Hiepe te bekijken. De foto’s tonen mannen zoals Jürgen Lehmann, die trots naast hun zelfgemaakte landbouwmachines staan. De fotograaf herinnert zich dat hij het niet zo heeft gedaan: “We hebben niet gezegd: kijk nu eens met trots. Ze waren gewoon blij dat we niet alleen hun voertuig mochten fotograferen, maar ook de eigenaars en ‘uitvinders’.”

De curator van de tentoonstelling, Elke Kimmel, was ook enthousiast over deze trotse eigenaar toen ze besloot om de tentoonstelling naar het landbouwmuseum van Wandlitz te brengen: “Het zijn allemaal fysiek rijke mensen, ze stralen allemaal omdat ze vanuit het niets ‘iets’ gemaakt hebben. Dat heeft niets met een bankrekening te maken”, zegt Kimmel, “maar met het feit dat je iets kunt doen en trots mag zijn op wat je hebt bereikt.”

De curator wilde absoluut de foto’s laten zien in het landbouwmuseum om 30 jaar Duitse eenheid te vieren. Ze is vooral onder de indruk van de inventiviteit die het gevolg was van het gebrek aan economie: “Mensen begrepen hoe ze iets productiefs konden ontwikkelen uit de beperkte omstandigheden.”

Maar dat is nu fundamenteel veranderd. In de huidige ‘wegwerpmaatschappij’ leeft dit kenmerk niet meer. “Mensen hebben zich snel aangepast. Natuurlijk was het ook een talent in de DDR dat het heel snel werd opgelost, op het moment dat je zaken kon doen en zoiets kon kopen, werd voor die optie gekozen”, zegt Kimmel.

Willi Schreier uit Bernau is het daarmee eens. Hier in het landbouwmuseum stelt hij een zelfgemaakte grasmaaier tentoon. Tegenwoordig zou hij zelf geen grasmaaier bouwen. “De tijden zijn voorbij. Tegenwoordig zijn er andere opties. Je kunt alles kopen en het is altijd heel mooi ontworpen”, zegt Willi Schreier.

En omdat de voormalige hobbyisten niet meer sleutelen, zitten hun nieuwsgierige metgezellen uit vervlogen tijden nog tot oktober in het landbouwmuseum. De tentoonstelling is elke dag behalve vrijdag te zien in het Barnim Panorama. Iedereen die nog een oude machine in huis heeft, kan zich melden bij het museum. Het landbouwmuseum in Wandlitz blijft zoeken naar oude, zelfgemaakte landbouwmachines uit het Barnim-gebied.

Geef een antwoord