Het DDR Staatswapen verdween in 1990

Sinds de Muur geen functie meer had, sinds november 1989, werd op steeds meer plekken in de DDR het staatswapen weggehaald. Het ‘hoogtepunt’ was het weghalen van het drie-en-een-halve meter hoge wapen op het Palast der Republik in Oost-Berlijn, vandaag exact dertig jaar geleden.

Na het besluit van de Volkskamer om het wapen van de DDR in en op openbare gebouwen te verwijderen, begint in 1990 een uitgebreide en spectaculaire ontmanteling – ook in het karakteristieke Palast der Republik, de zetel van de Volkskamer.

Toen het eerste en laatste vrij gekozen parlement van de DDR op 5 april 1990 in het Palast der Republik bijeenkwamen , waren de hamer, het kompas en de oorkrans – het wapen van de DDR – nog steeds versierd aan de buitenkant van het gebouw. Op 31 mei besloot de Volkskamer echter op verzoek van de fractie van de Duitse Sociale Unie: ‘Alle nationale wapens in en op openbare gebouwen moeten onmiddellijk worden verwijderd, maar uiterlijk binnen een week. Als dit om technische of financiële redenen niet mogelijk is, moet het wapen worden afgedekt.‘

Op 5 juni 1990 is het zover: het staatswapen wordt verwijderd uit het Palast der Republik. Het bijna vier meter lange embleem verdwijnt van de gevel naar het historische huis in Bonn – van Oost naar West.

Het nationale wapen en de vlag bleven wel tot het einde van de DDR officiële emblemen.

De symbolische ontmanteling van het wapen begint ook met de ontmanteling van het ‘Palazzo di Protzo’, zoals Wolf Biermann het noemde. Op 19 september 1990 wordt het grote gebouw gesloten wegens asbestverontreiniging. Geleidelijk dooft ‘Erichs Lampenladen’ – zoals de volkstaal het prachtige politieke en culturele gebouw noemt – de vele lichten.

Het zou nog een paar jaar duren voordat het paleis verdween. In 2006 begon de ontmanteling onder publiek protest. Sinds maart 2013 is het stadspaleis van Berlijn herbouwd als het Humboldt Forum in plaats van het paleis.

Geef een reactie