DDR-ontwerper is nog steeds actief in Chemnitz

Prof. Karl Clauss Dietel is een van de bekendste en belangrijkste Duitse ontwerpers. Zijn producten bevonden zich in bijna elk huishouden in de DDR: van de luidspreker in de vorm van een bal, de legendarische schrijfmachine ‘Erika’, tot Mokicks van het merk Simson, ontwerpen voor Trabants en Wartburgs, tot radio’s, enz. Sommige bevinden zich in musea zoals der Pinakothek der Moderne, het Haus der Geschichte en het GRASSI Museum für Angewandte Kunst Leipzig. Binnenkort is zijn werk ook in Chemnitz te zien.

Geboren in Reinholdshain, nu gemeente Glauchau, studeerde de 85-jarige werktuigbouwkunde daar, studeerde aan de technische school voor autotechniek in Zwickau en aan de kunstacademie in Berlin-Weißensee. Tot 1963 werkte hij als ontwerper voor de voertuigbouw in Karl-Marx-Stadt, sindsdien werkt hij voor zichzelf in opdracht.. Hij doceerde aan de Hochschule für industrielle Formgestaltung Burg Giebichenstein en aan de Fachschule für Angewandte Kunst in Schneeberg, waarvan hij directeur was van 1986 tot 1990.

Prof. Karl Clauss Dietel is al decennia lang behulpzaam bij het vormgeven van Oost-Duits design. Chemnitz siert ook zijn werken: de SchmidtBank Passage, het industrieel museum, het Bethanien ziekenhuis, het Stadtbad – om er maar een paar te noemen. Hij plantte zelfs bomen in de regio Yorck. “Dat was illegaal”, lacht Dietel. “Begin jaren zeventig was er een plan voor de vergroening van het gebied in de stad. Toen het klaar was, stopte alles. Dat beviel me niet. Dus maakte ik gaten in de grond en plantte bomen uit de tuin van mijn tante. Tegenwoordig worden ze daar gekweekt.”

Geef een reactie