Verlaten snelweg in een verlaten grensgebied

Wie met de auto vanuit Oost-Duitsland naar West-Berlijn reed moest de DDR-grenspost en een controlepost van de geallieerden (Checkpoint Bravo) voorbij. Langs de autosnelweg werden bezoekers verwelkomd door een monument: een sokkel met daarbovenop de eerste Russische tank die in 1945 Berlijn bereikte. De sokkel bleef, de tank is weggehaald en vervangen door een in het roze geschilderde graafmachine. Wie Berlijn binnen- en buitenrijdt, kan het monument nog altijd zien staan.

Het gebied rond de grensstrook bevat nog andere sporen van wat er voor de bouw (en de daarmee gepaarde kaalslag) van de Berlijnse Muur was. Zo zijn er nog restanten van de in 1940 aangelegde autosnelweg A115 te vinden.

Toen de DDR in 1969 de grenscontrolepost Dreilinden bouwde, moest ze het tracé van de A115 verleggen zodat wagens niet meer ongecontroleerd West-Berlijn konden binnenrijden en raakte het oude traject in onbruik.

De brug van de A115 over het Teltowkanaal bestaat nog. Sinds 1961 is de brug, tenzij voor filmopnames, nooit meer gebruikt. Naast sporen van de autosnelweg en de grensposten vind je er ook nog de in 1913 aangelegde S-Bahnlijn Friedhofsbahn terug.

Geef een reactie