Paus sprak met CIA-chef in de Koude Oorlog

Paus Johannes Paulus II onderhield in de jaren tachtig tijdens de Koude Oorlog contacten met de toenmalige chef van de Amerikaanse inlichtingendienst. Het geheime verbond had de val van het communisme tot doel.

Dat zegt de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan, Richard Allen, in een interview met de Poolse krant Dziennik, dat eerder werd gepubliceerd.

“CIA-directeur William Casey reisde incognito naar het Vaticaan en informeerde de paus door hem bijvoorbeeld satellietfoto’s te laten zien”, aldus Allen. Details over de ontmoetingen noemt hij echter niet. Allen is de hoogste Amerikaanse functionaris tot nu toe die zich openlijk uitlaat over contacten tussen de CIA en vandaag in 2004 overleden paus.

In het verleden is al vaker melding gemaakt van een dergelijk verbond. Het Vaticaan is nooit op de berichten ingegaan.

De Poolse paus ontpopte zich als een groot tegenstander van de communistische Sovjet-Unie en zijn satellietstaten in Oost-Europa. Zo sprak hij zijn steun uit voor de destijds verboden Poolse vakbond Solidariteit, die de communistische machthebbers probeerde te trotseren.

Volgens Allen wist de paus ook van de geheime CIA-hulp aan Solidariteit. De paus zou een grote verantwoordelijkheid hebben gevoeld voor het lot van zijn landgenoten, terwijl de CIA Polen als een middel zag om uiteindelijk de Sovjet-Unie ten val te brengen.

Geef een reactie