Die Autos der Anderen

Het waren niet alleen Trabants, Wartburgs, Lada’s uit het Oosten die door de straten van de DDR reden.

In het straatbeeld van de DDR zorgden geïmporteerde voertuigen uit het Westen voor kleur. VW Golf, Mazda 323 en Citroën GSA werden rond 1980 in grote aantallen geïntroduceerd. Volvo produceerde niet alleen het speciale model 244 DLS voor de DDR, maar verlengde ook limousines van verschillende series voor de overheid. Naast gepantserde Citroën CX-staatsvoertuigen, had Erich Honecker ook exotische Japanse limousines en een uitgebreid omgebouwde jacht- en terreinwagens van westerse luxefabrikanten.

Met behulp van DDR-bestanden vertelt het boek ‘West-autos in der DDR’ van auteur Björn Herrmann niet alleen de opwindende achtergrond van deze invoer van officiële auto’s, het onthult ook de centrale rol van de mysterieuze valutaprocessor Alexander Schalck-Golodkowski en zijn commerciële coördinatie in de Oost-West-autohandel en trekt het vooral met fotografisch materiaal dat nooit is getoond hele geschiedenis van westerse auto’s in de DDR. Ongelooflijke verhalen – van Walter Ulbricht’s Buick tot overwinning in het DDR Rally Championship door een dappere VW Beetle-coureur.

Hadden particulieren moeilijkheden om West-auto’s te kopen, toch wisten auto’s van topklasse zoals een Mercedes-winged SL de ‘zone’ te bereiken, om nog maar te zwijgen over Kevers en andere wagens die in het westen alledaags waren. Ze waren in het Oosten ware schatten.

Een Kever met achterlichten van een Wartburg. Echt spannend en goed onderzocht in het boek zijn de jaren, de tijd van het ergste gebrek. Zowel de illustere als de ondoorzichtige Alexander Schalck-Golodkowski trok aan het economische touw en zorgde voor westerse invoer – Golf, Mazda,
Citroën GSA, Volvo 244 DLS en vele anderen.

Björn Herrmann beschrijft de kapitalistische voertuigen in de DDR uitvoerig in termen van auto’s en bewijst dit door middel van tal van originele documenten. Misschien is algemene kennis in het Oosten, nieuw voor Westerlingen: de Mercedes-vloot van kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders in de DDR wordt ook uitvoerig beschreven.

Een hoofdstuk in het boek is ook voor liefhebbers van staatslimousines. De uitgebreide Volvo en Citroën CX van Erich Honecker en zijn ministers worden tot in detail beschreven.

Ook onderdeel van het boek zijn de Genex-invoer, de Intershop-aankoopopties en de autoverhuurbedrijven van het Interhotel.

DDR-burgers die in het Westen werkten voordat de Berlijnse muur werd gebouwd konden voor 1961 relatief eenvoudig een fabrieksnieuwe Westauto krijgen, door onder meer in D-Mark te betalen.

Het boek is online verkrijgbaar.

Geef een reactie