‘Leningrad’ liet overeenkomst horen tussen Oost- en West

Leningrad, een bekend nummer van de Amerikaanse muzikant Billy Joel laat het verschil horen tussen Oost- en West. Het nummer verscheen op zijn album Storm Front uit 1989. Op 4 december van dat jaar werd het nummer uitgebracht als de tweede single van het album.

Joel schreef ‘Leningrad’ na een ontmoeting met een Russische clown genaamd Viktor Razinov, die hij ontmoette op tournee in de Sovjet-Unie in 1987. In het nummer worden belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Joel en Razinov met elkaar vergeleken om de culturele verschillen en overeenkomsten tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie te laten zien.

In het nummer beschrijft Joel het leven van Razinov als een van de vele Sovjet-kinderen die hun vader verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog, specifieker tijdens het beleg van Leningrad (tegenwoordig Sint-Petersburg). Hij werd soldaat in het Rode Leger, dronk wodka om de pijn te verlichten en werd uiteindelijk een circusclown die Russische kinderen blij maakte.

Joel beschreef zijn eigen leven als ‘geboren in ’49, een Koude Oorlog-kind in McCarthy-tijd’. Hij beschreef hoe hij woonde in Levittown en de angst voor de Cubacrisis. Ook refereert hij aan de oorlogen in Korea en Vietnam.

We never knew what friends we had, until we came to Leningrad

Aan het eind van het nummer beschrijft Joel hoe hij Razinov ontmoette, nadat hij Rusland had doorkruist om alle zes concerten van Joel in zijn thuisland te bezoeken. Razinov liet Joel’s toen eenjarige dochter Alexa lachen en er ontstond een band tussen de twee. In de laatste regel zingt Joel ‘Wij wisten niet wie onze vrienden waren, totdat we naar Leningrad kwamen’. Deze regel is ook vermeld op de hoes van de single.

In de videoclip speelt Joel het nummer op zijn piano, terwijl tussendoor beelden uit de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten afwisselend te zien zijn. Aan het eind van de clip zijn Joel en Razinov samen te zien.

In 2015 bezocht Razinov een concert van Joel in Madison Square Garden. Voor deze reünie speelde Joel ‘Leningrad’, wat hij nog zelden live ten gehore bracht.

 

Geef een reactie